Login

Splošno

Pot sedmih slapov v Istri

Datum: 
četrtek, 3 Januar, 2019
Lokacija: 
Buzet ( Istra)

»V neposredni bližini Buzeta poteka Pot sedmih slapov, ki s svojimi smaragdnimi tolmuni ponuja pristno doživetje neokrnjene kraške narave…. », je pisalo v razpisu za pohod na Dan Samostojnosti, na katerega se je odzvalo rekordno število udeležencev, 41 društvenih, ter 28 iz ŠD MAHLE-LETRIKA.

Zgodaj zjutraj je večina udeležencev PD Nova Gorica ,skupaj z zelo priljubljenim vodnikom Darkom ter pomočnikoma Oskarjem in Nado, sedla na avtobus. Na poti so prisedli še udeleženci iz ŠD MAHLE-Letrika s svojo »šefico« Silvano. S postankom na Kozini za jutranjo kavico smo se preko Sočerge zapeljali do Buzeta, v bližini katerega se  nahaja Pot 7.slapov. Tam nas je že čakal lokalni vodnik, ranger Đus, ter ostali pohodniki ,za katere je bil avtobus »premajhen« in so prišli z osebnimi vozili.

Na markirano krožno pot  se podamo od desnem bregu reke Mirne. Kmalu nas napis na tabli opozori , da smo na pravi poti. Pot 7.slapov zavije v kanjon rečice Drage, kjer je reka izoblikovala jezerca, brzice, slapove.  Pot je na novo, lično opremljena z ograjami in varovali. Dokaj hitro pridemo do prvega slapu, Zagona. Na tem področju so v preteklosti izkopavali premog, vendar so vhodi v rudnike žal zaprti, torej  se mimo njih sprehodimo  do drugega slapu, imenovanega Bačva. Nadalje pot s prvimi vzponi preveri našo kondicijo. Ob vrvnem varovanju se povzpnemo do plezališča, nadaljujemo mimo modro-zelenega jezera in se rahlo spustimo do čudovitega 3. Slapu, Vela peč, kjer imajo tudi plezalci pravi raj za osvajanje skalnih višin. Pavza za požirek ali dva, žig za zbiralce le-teh in nadaljujemo. Vrnemo  se po poti do odcepa za najstrmejši  vzpon iz soteske na planoto. Za pomoč so nam vrvi in tudi kovinski stopi. Na vrhu je lep razgled na Buzet, mi pa se  po kolovozu spustimo, prečimo rečico in ob njej nadaljujemo do 4.slapu ( Mala Peč), ki pada v zeleno  jezerce pod spodmolom. Po poti se vrnemo malo nazaj, zapustimo rečico Drago in se  in se z lahkim korakom vzpenjamo po kolovozih in stari cesti, kjer so nekoč potekale cesarske poti med Trstom in Reko ter Dunajem in Pulo. Na to spominja izredno dobro ohranjen Napoleonov most, ki ga prečimo in nadaljujemo mimo zaraščenih ostankov vasic Glistonija in Ščaveti. Mimo zaselka Kuhari se spustimo do 5.slapu Slop pri starem opuščenem mlinu v naselju Kotli, ki ima enega stalnega prebivalca. Ta slap je na reki Mirni, ki izvira nedaleč stran, pri Hum-u. Ogledamo si, kako je reka izdolbla kotle v belo skalo struge potoka. Tu imamo postanek. Ob malici smo bili pri »konobi« postreženi s tekočim okrepčilom in kavico.

Povratek ob reki Mirni nam je polepšal še 6. Slap Zelenščak in tudi zadnji, 7.slap,Gjork, z velikim zelenim  tolmunom,  ki s svojo naravno lego kar kliče po obvezni skupinski fotografiji. Pot do izhodišča nam je popestrilo tudi večkratno prečenje reke s pomočjo velikih kamnov in »adrenalinska« bližnjica, po kateri se po levem bregu Mirne vrnemo v Buzet.

Po pohodu je sledila degustacija domačega žganja in medice ter okusnih namazov s tartufi in pršutom.

Izlet smo zaključili v Hrastovljah na turistični kmetiji  z večerjo prijetnim druženjem. 

Fotografije si lahko ogledate tukaj: https://planinsko-drustvo-ng.si/pot-sedmih-slapov-v-istri-1

Zapisala : Maja Kajzer

 

 

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji