Login

Vodniško izletniški odsek

POTOPIS planinskega izleta v Makedonijo, Albanijo in Črno Goro (14. do 22. junij 2013)

V petek 14. junija, gospodovega leta 2013 popoldan, se je dobro razpoložena družba zbrala na standardnem „placu“ pred zavarovalnico Triglav, se vkrcala v sodoben avtobus, ki mu je poveljeval šef Gradimir  in startala izzivom naproti.

Nočna vožnja z dvema vmesnima postankoma do Rume,  kjer sta se družbi   pridružila vodič Joco in njegov „kum Dule“, je potekala v prijetnem razpoloženju in počitku, svitanje prve zore na poti pa je udeležence pričakalo že na jugu Srbije. Postanek v Nišu so začinili  burek in jogurt, ogled „bolšjaka“ , na katerem so ponujali vse od „šivanke do oklepnika“, ter mestne trdnjave.

Po  prihodu v Makedonsko prestolnico Skopje(pridružil se nam je vodnik Živko)  in panoramskemu ogledu mestnega jedra, je sledil (avtobusno-žičniški) vzpon na  vrh „Vodno“(1069 m), kjer stoji najvišji križ na svetu, nato pa pod vrhom  kosilo v tipični makednoski restavraciji.

Nato smo si ogledali še idilčno sotesko „Treska“, kjer je tudi plezališče v slogu Paklenice in so ravno praznovali poroko, kot zanimivost pa je, da so v spomin na preminulega slovenskega alpinista, ki je spretnosti hribolazenja prenesel v te kraje,  postavili podoben spomenik kot je v dolini Vrat.

Dolg dan se je zaključil z vožnjo do Popove Šapke, večerjo in zasluženim počitkom.

V nedeljo je sledilo zgodnje vstajanje (še pred lokalnimi petelini), kava za tiste, ki dneva brez opojne-dišeče črnine ne začnejo in „lunch paketni“ zajtrk. Vodnik Živko je skupino skoraj vseh udeležencev popeljal preko štirih vrhov nad 2500 m (Ceripashina 2530 m;

Karabunar 2650 m; Bakardan 2704 m in  Mali Turchin 2702 m),  na Titov Vrh, ki z  2747 m za 7 metrov prekaša Triglavovo nevesto Škrlatico, a je njegov vrh in pot do njega, pretežno posejana s cveticami in travo.

Po povratku je sledil odhod za Mavrovo in počitek, saj je bilo  za drugi dan znova najvaljeno zgodnje vstajanje za vzpon na najvišji vrh Makedonije.

 

17.06.2013. ponedeljek-vzpon na najvišji vrh Makedonije Golem Korab 2764 m/nv (nekoč drugi najvišji vrh bivše skupne države) .

Tura se je za 22 udeležencev (ostali so dan preživeli z ogledom kraja ob jezeru  in preizkusom lokalnih kulinaričnih dobrot) začela nekoliko kasneje, saj sta tako lokalni vodnik mot voznik manjšega avtobusa potrebovala nekaj časa, da sta našla pravo pot do izhodišča. Nato pa je sledil vzpon v soncu in na vrhu...potrditev, da se je vse skupaj krepko obrestovalo. Po povratku je sledila osvežitev in vožnja do Ohrida ter namestitev v luksuznem hotelu z odično večerjo.

                                                                                                                                          

18. 06. 2013 torek-vzpon  na najvišji vrh Galičice „Magaro“ 2255 m/nv.

Neuspešen (brezveterje) poskus poleta kolega Darka Šfiligoja na Ohrid. In nato „prosto“ popoldne za kopanje v Ohridskem jezeru in hotelskem bazenu. Zvečer pa  ogled mesta Ohrid, Samuelove trdnjave, cerkve Sv.Sofije in Sv. Klementa, prosti čas za individualno raziskovanje...

                                                             

19. 06. 2013  sreda

Zajtrk. Odhod za Tirano. Ogled  centra mesta s panoramsko vožnjo in nato še s Sky towerja (vrtljive restavracije). Odhod za Drač. Namestitev v super luksuznem hotelu, kopanje v morju, večerja, druženje, spanje.

 

20. 06. 2013  četrtek

Zajtrk.  Odhod za Skadar. Ogled centra mesta in trdnjave Rozafa. Nadaljevanje poti proti Gusinju in po večerji zgodnje spanje.

 

21. 06. 2013   petek

Zgodnje vstajanje in znova „SDO zajtrk“ (suhi dnevni obrok),potem pa z avtobusom na izhodišče ture na Prokletije-vzpon na vrh Karanfile 2490 m/nv zaradi obilice snega (s snegom je bil prekrit-zaprt predor-prehod pod vrhom) ni uspel, je pa drugi del skupine opravil čudovito treking turo do vrha Volušnice 1897 m in na Popadijo. Pri sestopu je prišlo do lažje poškodbe planinke Almire, ki pa je ob budni zdravniški oskrbi in požrtovalnosti kolegov planincev uspešno sestopila v dolino.


22. 06. 2013  sobota

Po zajtrku je sledil odhod proti domu  preko Kraljeva in Šabca. Postanek na Zlatiboru in nato  še kosilo na kmečkem turizmu z živo glasbo. Dogodkov je bilo še veliko, v potopisu je zajeto le del vsega, kar smo doživeli v osmih dneh. Bilo je lepo, hvala vsem, ki ste pripomogli k temu.....


Nekaj utrinkov iz izleta pa tukaj.

Zapisala: Darko in Denis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

6 September, 2020 - 11:19
4 September, 2020 - 17:17
4 September, 2020 - 16:46