Login

Splošno

Predavanje Miljka Lesjaka okoli Anapurn 2018

Datum: 
ponedeljek, 23 Januar, 2023
Lokacija: 
Goriška knjižnica Nova Gorica

V ponedeljek, 23. 1. 2023 ob 17. uri vas vabimo na drugo predavanje, ki bo potekalo v prostorih Goriške knjižnice Franceta Bevka v Novi Gorici. Miljko Lesjak nam bo predstavil treking okoli Anapurn 2018. Njegove predavanje je bilo v preteklosti večkrat odpovedano zaradi epidemioloških razmer. 

 

Predavatelj Miljko Lesjak je napisal:

Trekingi po Nepalskih gorah niso več avanture, kot so bile pred desetletji, ko so se planinci odpravljali dobesedno v neznano. Danes je nič koliko agencij, ki te z vodičem in nosačem v desetih ali štirinajstih dneh na hitro popeljejo in prepeljejo okoli gore. Če je le mogoče po čim krajši in čim lažji poti. 

 Neža, Matic in jaz smo si želeli nekaj več, vsaj pridih avanture, če že drugega ne. Na pot okoli Annapurn smo se odpravili brez vodiča in nosača, zato pa s knjigo in zemljevidom pod pazduho, s težkim nahrbtnikom na ramenih in štirimi tedni prostega časa. Da se čas tam vrti precej počasneje kot tu, nam je kar godilo. Pot smo si želeli doživeti in ne samo na hitro prehoditi.

 V Nepalu niso samo visoke gore, ki pritegnejo poglede. Tu je pokrajina, mesta, vasi in ne nazadnje zelo prijazni ljudje. Vsako leto narašča število tistih, ki se odpravijo na treking in temu so se prilagodili tudi domačini v upanju na borni zaslužek. Hiše v vaseh se spreminjajo v  počitniške nastanitve, v te ozke doline počasi prihajata cesta in elektrika, internet pa je že tako ali tako vsepovsod.  Množice pohodnikov pa ne prinašajo samo dohodka, z njimi prihajajo tudi smeti in dodatno onesnaženje narave.

 Veliko lepega in zanimivega smo doživeli v teh štirih tednih. Delček tega našega doživetja vam bom skušal predstaviti na predavanju »Okoli Annapurn 2018«.

 Vabljeni.

 Miljko Lesjak

 

Lepo vabljeni na predavanje. Obvestite vse, ki bi jih ta tematika zanimala. Se vidimo v knjižnici!

 

 predavanje_miljko_lesjak_23._1._2023.pdf

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije