Login

Splošno

Predstavitev knjige Bogdan Biščak, Igra in biseri: kako sem hčerki z alpinizmom razložil življenje

Datum: 
četrtek, 28 Februar, 2019

ob 18.00 uri v prostorih Goriške knjižnice Franceta Bevka

Bogdan   Biščak   je   eden   izmed   vidnejših   predstavnikov   alpinistične   generacije »osemdesetih«. Generacije, ki je v 80. letih, to je v času, ko je bil alpinizem vse, kot je to lepo povedal Tadej Golob, slovenski alpinizem postavila v vrh svetovnega. Plezal je v Alpah, Andih, Himalaji in Karakorumu. Skupaj z Radom Fabjanom in Matevžem Lenarčičem so kot prvi Slovenci priplezali na vrh Fitz Roya in Cerro Torreja, kot član odprave v Karakorum se je – tako kot Viki Grošelj, Pavle Kozjek in Andrej Štremfelj – v enem tednu povzpel na dva osemtisočaka: Broad Peak in Gasherbrum II. Plezal je skoraj  izključno  v  ozkem  krogu  prijateljev,  kar  je  odločilno  oblikovalo  njegovo alpinistično izkušnjo.

(Vir:  https://www.bukla.si/knjigarna/sport-in-zdravje/gornistvo-in-alpinizem/igra-in-biseri.html)

 

Miha  Lampreht  je  o  knjigi  zapisal:  "Slovenski  Bushido  –  kodeks  Alpinista  Bogdan razgrne postoterjen odmev velikih dnevov »postojnske četvorke«, literarno prepletenih z intimnim pogovorom hčere in očeta, o vrednotah, presežnem in čisti duši, ki prefinjeno odstira tančice spoznanja in bogastvo življenja; /.../"

 

Bogdan Biščak si v knjigi svojo zgodbo zamisli kot pripoved v dveh nitih, kjer v prvi pred nami razpostavi vso strast in zanos ob osvajanju vrhov, v drugi pa se o alpinizmu, življenju, vesolju in sploh vsem bistvenem pogovarja s svojo hčerko, ki ji skuša predati svoje življenjsko izkustvo. Himna hribom, življenju in očetovstvu.

(Vir: Samo Rugelj, recenzija Bukla,  https://www.bukla.si/knjigarna/sport-in-zdravje/gornistvo-in- alpinizem/igra-in-biseri.html)

 

Pri predstavitvi sodelujeta Magda Vremec Ragusi inPeter Podgornik.

 

Prijazno vabljeni!

 

 

 

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije