Splošno

Predstavitev knjige Bogdan Biščak, Igra in biseri: kako sem hčerki z alpinizmom razložil življenje

Datum:
četrtek, 28 Februar, 2019

ob 18.00 uri v prostorih Goriške knjižnice Franceta Bevka

Bogdan   Biščak   je   eden   izmed   vidnejših   predstavnikov   alpinistične   generacije »osemdesetih«. Generacije, ki je v 80. letih, to je v času, ko je bil alpinizem vse, kot je to lepo povedal Tadej Golob, slovenski alpinizem postavila v vrh svetovnega. Plezal je v Alpah, Andih, Himalaji in Karakorumu. Skupaj z Radom Fabjanom in Matevžem Lenarčičem so kot prvi Slovenci priplezali na vrh Fitz Roya in Cerro Torreja, kot član odprave v Karakorum se je – tako kot Viki Grošelj, Pavle Kozjek in Andrej Štremfelj – v enem tednu povzpel na dva osemtisočaka: Broad Peak in Gasherbrum II. Plezal je skoraj  izključno  v  ozkem  krogu  prijateljev,  kar  je  odločilno  oblikovalo  njegovo alpinistično izkušnjo.

(Vir:  https://www.bukla.si/knjigarna/sport-in-zdravje/gornistvo-in-alpinizem/igra-in-biseri.html)

Miha  Lampreht  je  o  knjigi  zapisal:  "Slovenski  Bushido  –  kodeks  Alpinista  Bogdan razgrne postoterjen odmev velikih dnevov »postojnske četvorke«, literarno prepletenih z intimnim pogovorom hčere in očeta, o vrednotah, presežnem in čisti duši, ki prefinjeno odstira tančice spoznanja in bogastvo življenja; /.../"

Bogdan Biščak si v knjigi svojo zgodbo zamisli kot pripoved v dveh nitih, kjer v prvi pred nami razpostavi vso strast in zanos ob osvajanju vrhov, v drugi pa se o alpinizmu, življenju, vesolju in sploh vsem bistvenem pogovarja s svojo hčerko, ki ji skuša predati svoje življenjsko izkustvo. Himna hribom, življenju in očetovstvu.

(Vir: Samo Rugelj, recenzija Bukla,  https://www.bukla.si/knjigarna/sport-in-zdravje/gornistvo-in- alpinizem/igra-in-biseri.html)

Pri predstavitvi sodelujeta Magda Vremec Ragusi inPeter Podgornik.

Prijazno vabljeni!

16 April, 2024 - 12:00