Login

Splošno

PZS: Korajža je ženskega spola | 360° virtualni sprehod

Slovenski planinski muzej v Mojstrani je leta 2018 predstavil muzejsko razstavo, ki je posvečena članicam prvih ženskih odprav iz osemdesetih let ter kasnejšim izjemnim ženskim navezam in posameznicam. Razstava trenutno gostuje na Reki, na spletni strani SPM pa si jo je mogoče ogledati tudi virtualno.

V prvem sklopu razstave so predstavljeni začetki ženskega alpinizma, v osrednjem sklopu pa je predstavljenih kar dvajset alpinistk, k z osebnimi in alpinističnimi predmeti razkrivajo svoje zgodbe ter odpirajo osebne arhive. Med njimi so najuspešnejše alpinistke Planinske zveze Slovenije, članice prvih ženskih odprav iz osemdesetih, izjemne ženske naveze in posameznice: Danica BlažinaInes Božič SkokStaza Černič, Martina Čufar PotardNastja DavidovaTina Di BatistaNevenka DolencBetka GaličičTanja GrmovšekLidija HonzakTjaša JelovčanMonika KambičVlasta KunaverMaja LobnikIrena MrakMarija ŠtremfeljMojca ŠvajgerAleksandra Voglar, Sanja Vranac in Mira Zorič.
 
V tretjem sklopu, Z življenjske poti, je razstavljen niz fotografij iz življenja, ki ga ženske živijo ob alpinizmu. Četrti sklop predstavlja Baza, računalniška aplikacija z interaktivnimi podatki o vzponih slovenskih alpinistk po gorstvih sveta. Razstavo sklenejo pogovori Na štiri oči. Razstavo z več kot 50 muzejskimi in osebnimi predmeti ter fotografijami alpinistk je pripravila avtorica Saša Mesec ob mentorstvu Irene Lačen Benedičič in pomoči recenzenta dr. Petra Mikše.
 
Po razstavi se lahko sprehodite tudi virtualno >>> na tej povezavi.
 
 
VIR: PZS stran

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

6 September, 2020 - 11:19
4 September, 2020 - 17:17
4 September, 2020 - 16:46