Splošno

PZS: omejitve pri izvajanju planinskih in plezalnih aktivnosti

Objavljamo članek PZS glede trenutnih omejitve pri izvajanju planinskih in plezalnih aktivnosti.

Pomembnejše omejitve pri izvajanju planinskih in plezalnih aktivnosti:

• Dovoljeno je zbiranje do 10 oseb. To pomeni, da so pohodniki oz. planinci na prostem v mehurčkih do 10 oseb hkrati. V to število je vključen tudi vodnik. Med posamezniki v mehurčku mora biti zagotovljena zadostna razdalja vsaj 2 metra. V primeru, da te razdalje ne morete upoštevati, je obvezna nošnja mask.
    Med posameznimi mehurčki je priporočljiva časovna zakasnitev starta in zaključka pohoda. Prav tako na postankih na prostem ne sme prihajati do srečanja mehurčkov, saj so druženja omejena na do 10 oseb.

• Dovoljena so strokovna usposabljanja in izobraževanja do 10 oseb. V to število so vključeni tudi vodniki, mentorji, predavatelji. Med posamezniki v mehurčku mora biti zagotovljena zadostna razdalja vsaj 2 metra. V primeru, da te razdalje ne morete upoštevati, je obvezna nošnja mask. V primeru višjega števila udeležencev usposabljanja, mora organizator zagotoviti delo v posameznih ločenih mehurčkih. Strokovna usposabljanja se lahko izvajajo tudi v planinskih kočah oz. ostalih najemnih prostorih, a mora biti v tem primeru viden in izkazan poslovni najem objekta.
    Še vedno spodbujamo izvajanje teoretičnih delov usposabljanj preko spletnih učilnic oz. spletnih platform (kot npr. Zoom).
  • Vsi strokovni kadri (vodniki, mentorji, predavatelji, trenerji, itd.) morajo opraviti test na virus SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi (test HAG) ali z metodo verižne reakcije s polimerazo (test PCR). Rezultat testa mora biti negativen. Test velja do 7 dni. Testiranje na virus ni obvezno za posameznike, ki:
    • Imajo potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, MODERNA najmanj 14 dni in AstraZeneca najmanj 21 dni.
    • Imajo potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev.

• Organizacija avtobusnega prevoza v primeru plačila s strani društva je možna. Potrebno je upoštevati pravilo praznih sedežev ob vozniku (sovoznikov sedež) in za voznikom. Obvezna je nošnja maske tekom celotne vožnje ter uporaba razkužil za roke ob vstopu na avtobus.

Vir: stran PZS

18 Marec, 2024 - 19:08