Login

Splošno

Slovesnost ob 60-letnici postavitve Kugyjevega spomenika v Trenti

Planinska zveza Slovenije, Triglavski narodni park in Občina Bovec vas vabijo na slovesnost ob 60-letnici postavitve Kugyjevega spomenika v Trenti, ki bo v petek, 2. avgusta 2013 ob 18.30, v Trenti pri Kugyjevem spomeniku ('Na Turi', 48. ovinek ceste na Vršič). Letos mineva 60 let od postavitve spomenika dr. Juliusu Kugyju, velikemu prijatelju Julijskih Alp, ki jim je svojo ljubezen izkazoval skozi številne vzpone, raziskovanja in opisovanja v svojih knjigah. Lokalni gorski vodniki so mu pomagali, da se je povzpel na mnoge izmed še neosvojenih vrhov Julijcev ter da je že osvojene vrhove dosegal po novih smereh. Zaradi tega je znan tudi kot »odkritelj Julijskih Alp«. Dr. Kugy je bil tudi velik povezovalec med narodi, živečimi na območju današnje Slovenije, Italije in Avstrije, ter spodbujevalec prijateljstva med njimi.

Svoj spomenik (obrnjen proti Jalovcu, svojemu najljubšemu vrhu) ima v Trenti ob cesti na Vršič. Postavila ga je Planinska zveza Slovenije ob svoji 60-letnici (leta 1953), napravil pa ga je kipar Jakob Savinšek.

Prireditev bo obogatena s kratkimkulturnim programom, ki ga bodo pripravili otroci domačega Kulturnega društva Triglav Trenta. Po slovesnosti slediprigrizek po trentarsko.

Dodatne informacije in foto: Zdenka Mihelič, predstavnica PZS za odnose z javnostmi, 041 222 358, zdenka.mihelic@pzs.si.

Vljudno vabljeni!

 

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

6 September, 2020 - 11:19
4 September, 2020 - 17:17
4 September, 2020 - 16:46