Login

Vodniško izletniški odsek

Soteska Bärenschützklamm in Zirbitzkogel 19. in 20. 5. 2018

V zelo zgodnjem sobotnem jutru, 19. 5. 2018 se nas je 39 članov PD Nova Gorica in ŠD Mahle Letrika z udobnim avtobusom „Prevozi Špik“ odpeljalo do vasice Mixnitz. Naš pohod smo začeli ob potoku Mixnitzbach proti soteski Bärenschützklamm. Strm vzpon do vstopa v sotesko napove, da se bomo morali potruditi za ogled lepot, ki jih ponuja potok s svojimi slapovi, do 300m visokimi apnenčastimi stenami in 164-timi lesenimi mostovi in lestvami. Presenetilo nas je neverjetno veliko obiskovalcev, zato smo se v strnjeni koloni vzpenjali po eni najlepših sotesk v Avstriji. Od soteske smo vzpon po gozdu nadaljevali mimo prve koče in si postanek z okrepčilom privoščili pri naslednji, pri gostišču Steiericher Jockl 1398m. Od gostišča smo se kasneje spustili nekaj metrov niže in si ogledali ob stmo steno prislonjeno romarsko cerkvico Schüsselbrunn. Pot nas je nadalje peljala na najvišji vrh Hochlantsch 1722m,  od koder je lep razgled na največje strnjeno pašno območje v Evropi-Teichalm. Sledil je le še lahkoten spust do jezera Teichalmsee. Ob poti so se nemoteno pasli kozorogi. Tudi divji petelin se ni pustil motiti pri svojem hripavem napevu. Dan smo zaključili z vožnjo do alpskega gostišča Sabathyhutte, kjer smo prenočili.

Zaradi vremensko neugodne napovedi smo naslednje jutro dvomeče zrli v deževno nebo in dolgo zajtrkovali. Vzpona željni in polni pozitivnega upanja smo se odpravili proti najvišjemu vrhu Labotniških Alp- Zirbitzkoglu 2396m. Izbrali smo direktno pot proti vrhu. Kaj kmalu smo lahko na poti  testirali vodotesnost svojih pelerin. Za nagrado za osvojeni vrh Zirbitzkogel 2396m smo bili deležni tudi snežnega posipa. Kljub slabemu vremenu, pa na vrhu nismo bili sami.  V koči smo se ob vročem čaju in zdravilnih dodatkih podružili z že poznanimi planinci z Obale.

Po isti poti smo sestopili do izhodišča, kjer  je „šefica“ Letrikinih planincev Silvana, kot že velikokrat, ob prispevkih dobrot nekaterih udeležencev organizirala in pripravila pravo pojedino. 

Vožnja domov je bila razposajeno pestra. S posebno igrico smo počastili 80. rojstni dan člana Slavka Bandlja in v veselem vzdušju reševali nagradni kviz na temo “Kaj smo si od izleta zapomnili”.

Pohvala vodniku Darku Božiču za odlično organizacijo izleta in zahvala pomočnikoma Oskarju in Nadi.

Želimo si še takšnih dni! Nekaj fotografij pa tukaj.

Zapisala: Maja Kajzer

Foto: Oskar Birsa, Silvana Pelicon, Maja Kajzer in Darko Božič.

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji