Login

Vodniško izletniški odsek

Srečanje vodnikov MDO Posočja 22. oktober 2022 na Koradi

Letošnje srečanje vodnikov MDO Posočja se je odvijalo na Koradi v organizaciji PD Brda.

V meglenem in vremensko ne obetavnem jutru se nas je zbralo 30 vodnikov iz planinskih društev Brda, Nova Gorica, Valentin Stanič Kanal, Tolmin, Križna Gora, Cerkno, Ajdovščina in Idrija. Srečanja se je udeležil tudi načelnik VK PZS Franc Gričar ter predsednik MDO Posočja Dušan Plesničar. Pridružil se nam je vodnik Polde Ostrožnik iz PD Zagorja ob Savi.

Koča na Koradi je vredna obiska. Pridni briški planinci so jo zelo lepo uredili in povečali. Notranjost in zunanjost sta posodobljeni, skratka lepo in urejeno.

Po okrepčilu in jutranji kavici smo se, čeprav ni kazalo na lepo vreme, podali na pohod, ki so ga vodili Brici. Hodili smo po večinoma nepoznanih poteh severnih Brd. Naselji Zarščina in Zapotok, ki smo ju obhodili, puščata sledi tam nekoč kar nekaj živečih. Sedaj je za vzorec obdelane zemlje in nekaj domačih živali, ki dajejo čutiti človeško bližino. Gozdovi so vedno bližje hišam. V vzpodbudo nam je bilo pisano jesensko rumeno, oranžno listje, ki je žarelo na drevesih in ležalo na tleh. Dajalo nam je topel odsev, da nas niso preveč motile dežne kaplje, ki so večina padale z mokrih dreves. A, k sreči se dež ni okrepil vse do dosega vrha Korade in povratka v kočo.

Po kosilu nam je načelnik vodniške komisije Franc Gričar odgovarjal na vprašanja, ki so vezana na akte PZS in na izobraževanja, tako redna kot dopolnilna. Podrobnosti in predvideni datumi dousposabljanj so že objavljeni na spletni strani VK PZS. Prijave so možne od 28. oktobra 2022 dalje in potekajo zgolj preko naveze. Ni se možno prijavljati po zapadlem datumu. V 4-letnem obdobju naj bi se izvedla vsa dousposabljanja. Ta so potrebna za bivše vodnike, ki so imeli kategorijo A, AB in AD.
Vodniki, ki so imeli kategorijo A morajo opraviti zimsko dousposabljanje, ker po novem lahko vodijo nezahtevne ture celo leto. AB morajo opraviti zimsko dousposabljanje, AD pa letno.
Predlagano je bilo, da se ponovno predlaga na zboru vodnikov spremembo aktov glede vodniških priznanj. Večina je bila mnenja, da je 30-letno obdobje predolgo.

Na srečanju smo določili datum srečanja 2023; to je sobota, 21. oktober v organizaciji Planinskega društva Valentin Stanič Kanal.

Po končanem uradnem delu nas je čakalo presenečenje. Briški planinci so nas peljali na ogled vinske kleti na Dobrovem. Tam so nam prijazno predstavili delovanje kleti in pridelavo vin. Poskusili smo nekatere vrste in da ne bomo tako kmalu pozabili na prijeten dan, so nam dali steklenico penine za domov.

Zahvaljujem se predsednici Ivi Šibav in ostalim iz Planinskega društva Brda, ki so poskrbeli, da je srečanje vodnikov MDO Posočje potekalo prijetno in organizirano. Hvala predsedniku VK PZS Francu Gričarju za udeležbo na srečanju in odgovore na vprašanja.
Hvala vsem vodnikom iz društev MDO-ja za udeležbo in prijetno druženje. Skupaj je lepše in je potrditev, da imamo voljo. Nekaj foto utrinkov pa tukaj.

Načelnica VO MDO Posočja
Lidija Vončina

Foto: Milena Brešan

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije