Srečanje vodnikov MDO Posočja 23. 10. 2021

Po enoletnem covid premoru smo se v soboto, 23. 10. 2021 zbrali planinski vodniki PZS iz MDO Posočja. Organizacijo je prevzelo Planinsko društvo Cerkno.

Za zborno mesto je bil določen Bife pri sv. Ivanu v Šebreljah. Odziv je bil dober, skupno nas je bilo 29, med ostalimi smo z veseljem pozdravili tudi načelnika VK PZS Franca Gričarja, predsednika MDO PD Posočja Dušana Plesničarja ter načelnico VK MDO Posočja Lidijo Vončina. Po „prvi pomoči“ pri bifeju, je najprej zbrane pozdravil predsednik PD Cerkno Ivan Rupnik, Lidija Vončina je poudarila pomen prostovoljnega dela v vodništvu in odgovornosti, ki jo kot vodniki imamo.

Medtem se je pridružil lokalni turistični vodič, domačin Drago Polak, ki nas je popeljal do cerkve sv. Ivana, prav na robu planote. Poleg zgodovinskih dejstev je razložil neverjetno širok razgled, ki so ga sicer malo motile meglice. Nato pa smo se podali navzdol, po dobro utrjeni in zavarovani poti do arheološkega najdišča Divje babe, kjer je bila leta 1995 najdena neandertalčeva piščal. Le nekaj udeležencev je že bilo tukaj, a za vse je bil nov zelo nazoren digitaliziran prikaz prazgodovinskega dogajanja v jamah.

Po vrnitvi iz jame smo se, skozi vas Šebrelje, zapeljali do lovske koče, kjer je bilo izhodišče pohoda na 1078 m visok Lokvarski vrh. Rahel dež nas ni odvrnil od namere da ga osvojimo. Žal smo si morali obširen razgled le zamisliti, gosta megla ga ni dopuščala. Veter in s tem mraz nas je hitro pognal navzdol. Medtem so se vremenske razmere izboljševale tudi razgled je bil vedno širši. V lovski koči smo najprej povabili k besedi Franca Gričarja, da nam je osvetlil trenutno situacijo na področju vodniškega usposabljanja, ki zaenkrat ne teče. Če bodo na Zboru VO PD, ki bo zadnjo soboto v novembru, potrjeni nekateri akti, bo razpis usposabljanj za leto 2022 objavljen v prvem tednu decembra. Tudi sicer se je razvila živahna debata med vodniki, kar kaže na to, da so taka srečanja potrebna.

Za prijeten zaključek srečanja je poskrbela kuharica Cvetka z odlično joto in klobaso.

Sklep: v letu 2022 pripravi srečanje vodnikov MDO Posočja PD Brda in sicer v soboto, 22. 10. 2022.

Zapisala: Katarina Filipič

Fotografije si lahko ogledate TUKAJ.

SREČANJA VODNIKOV

Vodniški odbor MDO Posočja organizira srečanje vodnikov vseh društev v Posočju, z izjemo leta 2020, zaradi epidemije korona virusa. Vsako leto je organizator drugo društvo.

Organizator prejme za povračilo stroškov del sredstev iz sklada MDO Posočja.

Na srečanjih je vedno prisoten načelnik VK PZS, oziroma njegov namestnik ter predsednik MDO Posočja. Namen srečanja je izmenjava izkušenj, pogovorov o problemih, ki nas tarejo. Iz prve roke imamo priliko, da izvemo novosti, ki se pripravljajo v okviru PZS. Nanje s predlogi lahko vplivamo in jih s skupnimi močmi poskusimo oblikovati tako, da so za vse bolj sprejemljive oziroma prijazne. Ker imamo vodniki razne pripombe in vprašanja je to pravi trenutek za reševanja. Na skupno dobro in skupne cilje lahko vplivamo, jih izboljšamo, le če smo združeni in pripravljeni sodelovat. Dan, ki si ga izberemo za srečanje je za vodnike zelo pomemben, saj je priložnost za izmenjavo izkušenj in spoznavanj, za dopolnjevanje znanja in novosti.

Na vsa planinska društva v Posočju apeliram, da v svojih sredinah poskusijo in vplivajo na vodnike, da se dnevu vodnikov odzovejo. Odziv na srečanja je različen.

Ker izhajam iz Planinskega društva Nova Gorica moram priznati, da se je iz PD Nova Gorica letos udeležilo le pet vodnikov. Lidija Vončina, Nada Pisk, Jože Sedevčič, Simon Gorjup in Aldo Šuligoj. Nekateri vodniki so imeli opravičila, večina se ni odzvala. Zakaj tako ne vem ?
Mladinski odsek se že nekaj let na srečanja ne odziva in ne udeležuje. Pravi vzrok za odsotnost morajo sami poiskati. Opravičila načelnice so vedno enaka, da so ta dan zasedeni.

Dan zbora vodnikov je znan eno leto vnaprej. Za leto 2022 bo organizator srečanja PD Brda; in sicer v soboto, 22. 10. 2022. Tudi ta predviden dan je potrebno dati v plan aktivnosti.

Letos, leta 2021, je v MDO Posočje, registriranih 83 planinskih vodnikov. Število vodnikov se iz leta v leto spreminja. V primerjavi z letom 2019 je število večje za 6 vodnikov, ni pa vsako leto porast števila, običajno je padec za 3.

Vodniki smo volonterji, ki se ukvarjamo z vodenjem otrok in odraslih oseb. Naše delo je zelo odgovorno, tvegano, velikokrat zelo nevarno, zelo izpostavljeno. Poleg vsega nas obremenjuje še dodatno delo, ko se moramo ukvarjati z marsičem.. blagajne, naročanje prevozov… Skrbeti moramo za sprotno izpopolnjevanje znanja. V lastnih PD-jih imamo različne podpore, mnogokrat bi želeli več, pa ne finančno, že pogovor kako in na kakšen način naprej, je zelo dobrodošel.

Družba, v kateri živimo, je do nas vedno manj prijazna in naklonjena. Nalagajo nam ista pravila in iste zahteve, kot tistim, ki krepko služijo. Država prostovoljstva ne zna ceniti v pravi meri. Upam, da se vodniki ne bomo kar zlahka vdali. Vztrajnost je del načina življenja, saj naše delo ni le hoja, je vzgoja, gibanje, je rekreacija, spoznavanje gorstev, spoznavanje flore in favne v njih, obnašanja v gorah, hkrati skrb za zdravje in pri mladini preprečevanje bega v neprave odločitve. Slovenci smo itak planinski narod in verjetno bomo tudi v prihodnje ostali.

Vsem vodnikom, ki se trudite, vztrajate in svoj dragoceni čas razdajate za lepši dan drugih, se v imenu vodniškega odbora MDO Posočja iskreno zahvaljujem za pogum in dejanja ter upam, da moči še dolgo ne bodo popustile.

Želim lepe razglede z vrhov in najbolj pomemben je srečen povratek v dolino.

Načelnica VO MDO Posočja
Lidija Vončina