Splošno

Urejanje poti na Krnska jezera 16.6.2018

Po opombah, da so odjuge prinesle velika plazišča in drevesno škodo smo se zbrali markacisti Franko, Albert, Miran in Marjan ter Mirko, ki je nas je tudi vozil.

V Lepeno smo prišli ob 7.00 in se pripravili. Prijazno osebje nas je pospremilo z jutranjo kavico in prigrizkom.

Odstranjevali smo moteče kamenje in skale, urejali odvode za meteorno vodo. Potrebno je bilo odstraniti veliko vej in nekaj drevja ob pomoči motorne žage.

Veliko dela nas je pričakalo na dveh okljukih. Drobir in skal plazu ob vzponu ju je pokril in porušil precej drevja. Odstranili smo, kar se je  dalo za normalen prehod in poskušali preusmeriti bodočo vodo srednje velikih padavin. Pri velikih padavinah ni zagotovila, da bo plazišče mirovalo in ne sililo na pot. Gotovo pa bodo potrebni popravki vsaj po naslednji zimi.

Do gornje postaje žičnice je bilo potrebno le še normalno urejanje, kot do 'predelanih' ovinkov. Ob gornji postaji žičnice smo le še očistili vejevje ob nosilni in vlečni zajli.

Nazaj grede smo na krajšnjice, ki povzročajo erozijo, še postavili ovire.

V primeru degradacije poti ob plazišču bi bili pohodnikom hvaležni obvestil in opisa stanja.

Delovna ekipa

Sicer je izlet, vsaj po lepi dolini Lepene do koče Klementa Juga, odlična destilacija za družine z majhnimi otroci. V soboto je bilo obiska obilo, tudi z avtobusi. Proti Krnskim jezerom se je podalo veliko družin z majhnimi otroci. Več od pol je bilo nemško in italijansko govorečih tujcev.

Nekaj fotografij tukaj.

Marijan Vidmar