Login

Vodniško izletniški odsek

Utrinki iz izleta v Severne Apenine v Italiji

Oko težko naenkrat sprejme toliko lepih pisanih barv narave, kolikor se jih je, skupini 34. planincev Planinskega društva Nova Gorica, ponujalo na planinskem izletu, na področju  Monte Sibilinov v deželi Umbrija in Marche v Italiji. Tja smo se odpravili na 6-dnevni izlet od 8. do 13. junija. Obiskali smo vrhove Monte Pennino 1571 m, Monte Bove Sud 2169 m in Monte Vettore 2476 m. Kljub temu, da vreme ni bilo ves čas popolnoma naklonjeno pohodnikom, se je vse dobro izšlo. Poleg vrhov smo si ogledali nekaj lokalnih znamenitosti. Med drugim cerkev Sv. Frančiška v Assisiju. V Colfioritu muzej, kjer je bilo med drugo svetovno vojno taborišče, v katerem je bil zaprt tudi slovenski pisatelj France Bevk in mokrišče, ki je pod Unescovo zaščito. Postanek smo napravili tudi v mestu Norcia, ki slovi po najboljših salamah, leči in klobasah v deželi. Sprehodili smo se do visokogorskih jezerc Fca dei Pantani ter se preko čudovitega Piana grande peljali v vas Castellucio, ki je s 1453 m najvišje naselje v Apeninih. Le nekaj kilometrov naprej pa je na 1535 m izhodišče na prelazu Forca di Presta za najvišji vrh. Na poti domov bi se radi še osvežili v morju, toda veter in hladna voda sta to preprečila.

Žal, pa lepot tega izleta ni doživel glavni vodnik Rajko Slokar, ki je po dobro zastavljenem načrtu, zaradi zdravstvenih  težav, moral ostati doma. Njegove zastavljene ideje sva na izletu poskusila izpeljati Jože Sedevčič in Lidija Vončina.

Nekaj utrinkov iz izleta si lahko ogledate tukaj.

Zapisala: Lidija Vončina

 

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

6 September, 2020 - 11:19
4 September, 2020 - 17:17
4 September, 2020 - 16:46