V osrčju Karnijskih Alp - Peralba in Avanza

Letošnje muhasto vreme tokrat ni premagalo smelih načrtov 32 članske planinske druščine PD Nova Gorica in Letrike. V soboto, 23. avgusta smo se z avtobusom odpravili mimo Tolmezza do Cima Sappada (1300 m), kjer smo se prestavili v manjša vozila, da smo nekoliko prehiteli vreme in si skrajšali pot do koče pri izviru Piave. Od tu smo se v povzpeli po zahodni poti na vrh Peralbe (2694 m). Za prostrane razglede smo bili na žalost prikrajšani, občasno se je pod nami prikazala le naša gostiteljica koča Calvi (2164 m), ker vreme ni obetalo nič dobrega smo se kaj hitro spustili v njen topli objem.

Naslednji dan je lepo vreme olajšalo delo jutranji kavi! Zbudili smo se v prekrasen dan s pobeljenimi Dolomitskimi tritisočaki v daljavi. Pot nas je vodila nazaj na sedlo Sesies (2312 m) od koder smo nadaljevali proti vzhodu na naš naslednji vrh - Avanza (2489 m). Dobrovoljna homogena skupina je vrh hitro osvojila, letošnje muhasto vreme pa je poskrbelo na kratko snežno 'plohco'.

V popoldanskem času smo bili že vsi veseli pri avtobusu, kjer so hribovske pogovore zamenjali klici po lakoti. Sledilo je zasluženo tradicionalno okrepčilo v sproščenem vzdušju in kratka pot domov. Foto utrinke si lahko ogledate tukaj.