Login

Splošno

V planinskih kočah turistična taksa tudi za člane PZS, obvezno imejte s seboj osebni dokument

15. marca je začel veljati nov Zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki na novo ureja turistično takso. Turistična taksa je sedaj obvezna za vse tudi v planinskih kočah.Do nedavnega smo bili člani Planinske zveze Slovenije oproščeni plačila turistične takse, kar pa se je po 15. marcu spremenilo. Tako bomo pri prenočevanju v planinski koči tudi člani PZS morali plačati turistično takso.

Višino takse bodo do 15. junija določile občine, do takrat pa veljajo obstoječe višine takse. Dodatno se bo s 1. januarjem 2019 začela obračunavati tudi t.i. promocijska taksa, ki bo znašala dodatnih 25 % od turistične takse v posamezni občini.

Planinska zveza Slovenije je uspela s pobudo, da se turistična taksa za tabore in letovanja otrok ne plačuje. Osebe do 18. leta in njihove vodje oz. mentorji, ki so udeleženci letovanj, ki jih organizirajo društva s statusom pravne osebe v javnem interesu, ne plačujejo turistične takse.

Novost je tudi na področju prijave gostov v planinskih kočah. S 1. marcem je stopil v veljavo tudi sistem eTurizem, ki ga je opredeli novi Zakon o prijavi prebivališča. Vsi ki bodo v planinski koči prenočili, morajo obvezno predložiti osebni dokument (potni list, osebna izkaznica, vozniško dovoljenje)! Zato velja opozorilo, da ga vzemite s seboj na planinsko turo, vodjem večdnevnih izletov pa priporočamo da na to opozorijo udeležence že v razpisu. Ta obveznost ne velja za mladoletne otroke.

Vir: stran PZS

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

8 November, 2018 - 14:00
18 Oktober, 2018 - 14:28