Vabljeni po vzhodnem Pohorju od Maribora do Rogle - prijave do 25. 4. 2024

Planinsko društvo Nova Gorica vabi k vpisu za planinski izlet po vzhodnem Pohorju od Maribora do Rogle, ki bo v soboto, 6. 7. in nedeljo, 7. 7. 2024. Opis pohoda je objavljen na spletni strani društva in oglasnih omaricah. Člane društva vabimo, da se prijavijo na sedežu društva do 25. aprila in vplačajo akontacijo 50 €. Predviden je avtobusni prevoz. Poskrbljeno bo za prenočišče z vključeno večerjo in zajtrkom. Sestanek z udeleženci bo v sredo, 8. maja ob 18. uri na sedežu društva v Novi Gorici. Na sestanku bo glede na število prijavljenih predstavljen podroben opis izleta in prispevek za pokrivanje stroškov izleta. Po izračunih bo pri 20 udeležencih 110€, pri 40 udeležencih pa 80€. Vodila bosta Simon Gorjup in Lidija Vončina. Lepo vabljeni!

PREDVIDEN PROGRAM IZLETA POHORJE

Sobota, 6. 7. in nedelja, 7. 7. 2024

1.   Dan, SOBOTA

Odhod z avtobusom iz pred sedeža PD NG ob 6.uri. Vožnja do Hoč in še do izhodišča Spodnje Radvanje. Predviden start pohoda med 9.30 in 10.uro. Vzpenjali se bomo po panoramski poti, za kar bo z vmesnimi postanki potrebnih 3,5 do 4h. Ko bo strmina popustila, se bomo sprehodili do Mariborske koče. Predviden je daljši postanek. Pred nami bo še dobra ura hoje do Ruške koče na Arehu, kjer bomo imeli prenočišče, večerjo in zajtrk.

2.   Dan, NEDELJA

Po zajtrku bomo nadaljevali pohod po krasnih gozdovih Pohorja. Gibali se bomo na višini med 1000 - 1250m in v dveh urah prispemo do male ravnice (pri Bajgotu ali Šumiku), na križišču več planinskih poti, kjer je primeren prostor za počitek. Tu zapustimo SPP in se usmerimo proti naravnemu rezervatu Črno jezero. Po zanimivi poti obloženi z deskami se bomo sprehodili do doma na Osankarici. Hoje 3ure. Dom je pred leti pogorel. Pot bomo nadaljevali mimo zgodovinskih pomnikov (taborišča Pohorskega bataljona, Trije žeblji) in se po dveh urah zopet priključili na SPP. Sledi spust do križišča zgornja brv in v slabi uri prispemo do nam že poznane koče na Peskih. Tu bomo zaključili s pohodom. V kolikor bo čas in vreme dopuščalo se bomo zapeljali do Rogle, kjer se bomo sprehodili med krošnjami.

Pohod je rekreacijske narave, čeprav je za vzpon na vrh Pohorja 1000m višinske razlike. Pot je skoraj v celoti dobro nadelana, nekje malo močvirnata. Za pohod je potrebna dobra planinska obutev in planinska oblačila primerna vremenskim razmeram. Zaželene so pohodne palice. Za oba dneva tudi nekaj hrane in pijače.

Pripravil: Simon Gorjup

Fotografija: Vir wikipedija