Vtisi iz treking Tour du Mont Blanc /treking ob vznožju Mont Blanca

V noči 13. avgusta 2020 se nas je skupina planincev članov PD Nova Gorica in iz drugih društev zbirala na avtobusu vse od Maribora do Vrtojbe, ko smo skupaj krenili proti Courmayeru, v dolino Ferret. 17 udeležencev in vodnik agencije Vivatrek Klemen Vovšek. Vožnja je bila udobna, saj smo imeli kar 50 sedežni avtobus. Že takoj po prihodu v dolino okrog 11. ure, se je naš desetdnevni treking začel nekaj 100 višinskih m nižje, kot smo planirali, ker avtobusu niso dovolili do izhodišča. Tako smo že prvi dan naredili 900 višinskih metrov v suhem in pretežno sončnem vremenu in kot po planu še isti dan prečili mejni prelaz Col du Ferret (2537 m) in sestopili v dolino na švicarski strani do prenočišča. Treking je vsakodnevno potekal po planu. Imeli smo srečo z vremenom, vse dni suho in pretežno sončno, ravno ta pravo za hodit. Narava je čudovita, iz dneva v dan je bila pokrajina lepša, pogledi na doline in vrhove okoli pa prečudoviti. V zadnjih dveh dneh sta nas čakala vpona po 1500 višinskih metrov, a smo jih uspeli premagati. Nahrbtniki so bili težji, ker smo s seboj nosili tudi vse potrebno za dve nočitvi, ker do zadnjih dveh koč ni možno pripeljati prtljage. Prihod na zadnji prelaz Col de la Seigne (2515 m) je bil prav nebeški, saj se nam je pokazala najlepša dolina Val Veny. Še zadnji pogledi proti Mont Blancu in ostalim vrhovom masiva Mont Blanc ter občudovanje prehodov med gorskim in srednjegorskim svetom med spustom do Courmayeura, kjer smo točno ob 12. uri pred spomenikom prvopristopnika zajključili naš treking. Malo utrujeni, a srečni in zadovoljni. Še nekaj prostega časa do prihoda avtobusa in sledila je že vožnja proti Sloveniji. Več kot besede naj vam povedo fotografije.

Zapisala: Hedvika Lesica