Login

Vodniško izletniški odsek

Kompotela 1989m (vrh Korena 1999m in Košutna 1974m)

Datum: 
sobota, 4 Februar, 2023

 

Vodniško izletniški odsek društva vas vabi na planinski izlet na KOMPOTELA 1.989m (VRH KORENA 1.999m in KOŠUTNA 1.974m).

Ta izlet je prava otvoritev zimske pohodne sezone v novem letu na tri povezane vrhove, ki sobivajo med dvemi rečnimi dolinami Kokre in Kamniške Bistrice. Na njih se lahko povzpnemo ločeno ali pa jih povežemo v zaključeno krožno turo. V vsakem primeru pa nas čaka na vsakem izmed njih teatralen pogled na panoramo celotnih Kamniško Savinjskih Alp od Kočen vse tja do oddaljene Ojstrice.

 

KDAJ: 4. 2. 2023 (sobota)

KJE: Kamniško Savinjske Alpe (Iz Kriške doline, če bo preveč snega pa iz planine Jezerc)

ZAHTEVNOST: LAHKA ZIMSKA TURA

Iz Nove Gorice se bomo mimo Ljubljane zapeljali po Gorenjski avtocesti, katero bomo zapustili na izvozu za Cerklje, Krvavec. Ob vznožju bomo zavili na stransko pot in se začeli strmo dvigati za oznakami Ambrož pod Krvavcem. Avto bomo pustili na parkirišču Kriške planine.

Za vse vrhove je isto izhodišče ter prvi del poti do planine Koren. S parkirišča se bomo podali po cesti v smeri planine Koren. Ko bomo zapustili makadamsko pot, bomo nadaljevali po markirani planinski poti, ki v kopnem poteka ob robu pašne ograje. Ko prispemo na konec pašnikov, bo pot zavila med rušje. Kmalu bomo prispeli tudi do prve razgledne točke, kjer se še posebej lepo vidi v dolino Korošice. Od razgledne točke se začne pot strmo spuščati, nato se zravna, kjer pa se nam bo iz desne strani priključila pot iz doline Korošice. Za tem se bo pot ponovno vzpenjala in kmalu bomo zagledali planino Koren s svojo idilično kočo. Od tu lahko že skrenemo desno na Košutno, naravnost pa vodi pot za preostale dva vrhova. Če nam bodo snežne razmere tu dopuščale, se podamo že tu na Košutno, iz nje pa naprej proti Kompoteli. V nasprotnem primeru pa se bomo povzpeli po dolini še višje na sedlo, kjer bomo po položnem in širokem grebenu prvo zavili na vrh Košutne, nazaj grede pa se povzpeli še na vrh Kompotele. Seveda nas  bo zadnji izmed vrhov čakal za osvojitev vrh Korena. Glede na snežne razmere se bomo na zadnjem vrhu odločili ali se bomo vračali čez greben  » čez Ježo« proti Velikemu Zvohu na Krvavcu ali pa se bomo po isti poti vrnili do našega izhodišča na Kriško planino.

Izhodišče: Kriška Planina (1.480m)

Cilj: Vrh Korena (1.999m)

Skupna višinska razlika: 650m

Čas hoje: 5-7 ur (glede na količino snega)

Obvezna oprema: zimski planinski čevlji, gorske dereze (pohodniki z gozdnimi derezicami bodo zavrnjeni), cepin, proti soncu, sončna očala, lavinski trojček

Vodnik: Marko Kodrič

Št. udeležencev: Število je omejeno na 8 udeležencev

Prevoz: V primeru 5-8 prijav kombi, v primeru 3-4 prijav lastni prevoz

Ocena stroškov: 20€

Prijave: 20€ se poravna do petka, 20. 1. 2023 na TRR PD Nova Gorica: SI 56 0400 1004 6570 756 odprt pri NKBM d.d. s Pripisom: »Ime, Priimek, Vrh Korena 2023«

Potrdilo o plačilu akontacije se pošlje na mail: markokodric75@gmail.com

Ostalo: Obvezno plačana članarina PZS za leto 2023, s seboj na izlet je obvezno vzeti osebni dokument. Kdor želi zavarovanje za primer nesreče, se lahko sklene skupinsko zavarovanje preko PD Nova Gorica. V tem primeru je cena izleta 25€. V nasprotnem primeru vsak udeleženec jamči za svoje nezgodno zavarovanje sam.

Vljudno vabljeni!