Login

Vodniško izletniški odsek

Planinarjenje po Kreti (20. 6. - 29. 6. 2021)

Datum: 
nedelja, 20 Junij, 2021
Lokacija: 
Kreta - Grčija

Kreta - v iskanju Ikarjevih sanj                                          

 

- Knossos, Heraklion, Festos, kretska civilizacija in Minotaver!
- kretska tradicija in sproščeno življenje, odlična hrana, zapeljive plaže …
- vzpon na Psiloritis, pohod po soteski Samariji in še in še

 

Otok Spinalonga                                                 Soteska Samaria

Preseneti nas čudovita, divja in raznolika narava z visokimi gorami in dolgimi kanjoni.Z vzponom na kretski Triglav (Psiloritis) pridobite planinsko trofejo, tu je tudi najdaljša evropska soteska Samarija, nekaj krajših sprehodov po polotoku Akrotiri in Gramvusi, ki smo jih v program vključili samo za vas – da se sprehodite in razgibate, hkrati pa z gostujočo deželo zaživite.

Uživamo v toplem morju in na plažah, tako peščenih kot prodnatih. Navdušijo nas več kot odlična kretska hrana in otožne kretske pesmi, ki so polne ritma in globine.

Morda največje doživetje potovanja po Kreti so prebivalci, otočani, ki so ohranili tradicionalne vrednote, kot so ponos, poštenost in gostoljubje. Napolnijo vas s človeško toplino in navdihom, za lepše življenje tudi doma.

 

 1. dan LJUBLJANA/NOVA GORICA – HERAKLION – MALIA. Zbor potnikov in polet z letalom iz bližnjega letališča do Herakliona, glavnega mesta Krete. Prevoz do hotela v letoviškem mestecu Hersonissos ali Malia in namestitev. V skladu s časom prosto za prvo raziskovanje grškega življenja. Večerja in nočitev.(letalo, HV)

 

2. dan MALIA – Izlet v pogorje DIKTIZajtrk. Odpravimo se na raziskovanje pogorja Dikti, kjer najdemo tudi Zeusovo rojstno jamo. Na poti na planoto Lassithi na kratko obiščemo samostan s pogledom na severno obalo. Potem se iz vasi Plati vzpnemo na razgledno goro Afendis (1.578 m). Iz vasi Psiho se vzpnemo do jame Dikeon, kjer je pokopan Zevs. V vasi Tzermiadou obiščemo značilne vetrnice za črpanje vode, in spoznamo tradicionalno višinsko in bolj odmaknjeno Kreto, ki nas vabi z umirjeno sproščenostjo. Večerja in nočitev.(H, ZV)

 

3. dan MALIA – SPINALONGA – VAI - MALIA. Zajtrk. Takoj vstopimo v mehko kretsko resničnost. Vožnja do Agios Nikolaos. Pot nadaljujemo do Plake, kjer se najprej vzpnemo na gorati rt k cerkvi Agios Ioannis, kjer so številni stolpi vetrne elektrarne. Lep pogled na zaliv Miribello in otok Spinalongo. Z ladjico se odpeljemo na Spinalongo  jo raziščemo in skočimo v morje. Vrnitev v Malio. Večerja. Prost večer, v katerem se lahko sprehodimo do ostankov prve minojske palače. Večerja in nočitev.(H, ZV)

 

4. dan MALIA – vzpon na PSILORITIS. Zajtrk (mogoče vzamemo zajtrk kar s seboj na pot). Zgodaj zjutraj se iz hotela odpeljemo do izhodišča za pohod, potem pa kar pot pod noge do najvišjega vrha Krete – Psiloritisa ali Mont Idi (2.465 m), najvišji vrh gorovja Idi Oros. Do vrha je okoli 700 - 800 m višinske razlike, potrebovali pa bomo 2 - 4 ure hoje, za vrnitev z vrha pa še nadaljnje tri. Z malo sreče z vrha vidimo celo Kreto in zdi se, kot da so nam vsi bližnji otoki kot na dlani. Popoldanski povratek v hotel. Večerja in nočitev.(H, ZV)

 

5. dan MALIA – KNOSSOS – PREVELI - HANIAZajtrk. Vožnja na jug otoka. Postanek v tipični kretski vasici (Spili ali podobno) in sprehod po okolici ter raziskovanje življenja. Vožnja v Agia Galini, kjer se okopamo v toplem Libijskem morju. Vožnja do samostana Preveli, kjer obiščemo samostan Moni Preveli, in se sprehodimo do izliva rečice, kjer se lahko tudi okopamo. Na poti proti Hanii postanemo polotok Akrotiri, kjer si v zalivu ogledamo pokopališče zavezniških vojakov in Krečanov iz 2. svetovne vojne. Peljemo se še na razgledno točko nad Hanio, kjer je pokopan Venizelos. Pod njim je njegova Hania in celoten del zahodne Krete. Peljemo se v obmorski letoviški kraj poleg Hanie in se namestimo v hotelu. Večerja in nočitev.(H, ZV)

 

6. dan HANIA – Lefka Ori (Bele gore) – Pachnes – 2453m – drugi najvišji vrh na otoku. Po zajtrku (mogoče vzamemo zajtrk kar s seboj na pot) vzpon na Pachnes -najvišji vrh gorovja Lefka Ori (Bele gore). Dostop do izhodišča vodi skozi vasico Anopolis. Od vasice do konca poti je 21 km ceste, ki je primerna samo za terenska vozila. Od konca ceste, ki se konča malo pod 2000m se začne vzpon na vrh. Na pot morate vzeti malico in osvežilno pijačo. Na poti je močan izvir vode, ki ne presahne niti poleti. Vrh je le 3 metre nižji od Psiloritisa. Spust na drugo stran do umetnega jezera nad Agios Ioannis. Povratek v Hanio. Večerja in počitek. (H, ZV)

 

7. dan HANIA – Bele gore - gora Gingilos 1.980 m in Volakias 2.166 m.Zajtrk (mogoče vzamemo zajtrk kar s seboj na pot). Danes se povzpnemo na vrh v Belih gorah – goro Gingilos (1980m). Iz Chanie se peljemo na planoto Omalos (1 ura) do vhoda do soteske Samaria. Od tu se začenja  najpopularnejši vzpon na Kreti. Pot je dokaj preprosta, hkrati pa nam ponuja najlepše razglede na otok. Če bo zrak čist, bomo uzrli Egejsko morje, severno obalo otoka in tudi Libijsko morje na jugu. Hkrati iz ptičje perspektive vidimo najdaljšo sotesko Samario in druge vrhove Belih gora. Za pot na vrh in nazaj bomo skupaj potrebovali približno 5-6 ur. Po želji lahko pot nadaljujemo tudi na bližnji Volakias 2.166 m. Popoldanski povratek v hotel. Večerja in nočitev.(H, ZV)

 

8. dan HANIA – Casteli – Crisoskalitas – Elafonisi – HANIA.Zajtrk (mogoče vzamemo zajtrk kar s seboj na pot). Danes se bomo predali užitkom na izjemno lepi plaži Elafonisi, ki je zaščitena v okviru programa Natura 2000. Za nami so planinski pohodi, zato malce dlje spimo, po zajtrku se odpeljemo na zahod otoka do vasice Casteli. Od tu se podamo proti jugu po slikoviti razgibani gorski pokrajini. Obiščemo kraško jamo Agia Sophia, kjer so našli ikono svete Sofije iz Istanbula. Nadaljujemo do ene najlepših plaž na otoku – Elafonisi. Na poti nazaj se ustavimo v vasici Elos. Sprehodimo se po soteski Topolia. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.(H, ZV)

 

9. dan HANIA – izlet v sotesko SAMARIJA.Zajtrk (mogoče vzamemo zajtrk kar s seboj na pot). Zgodaj zjutraj se iz hotela odpeljemo na planoto Omalos in vstopimo v narodni park. Začnemo se spuščati po skoraj 17 km dolgi soteski. Na poti opazujemo zaščitene rastline. Kretska posebnost, koze kri kri (Agrimi), nam včasih  prečkajo pot. Ko se spustimo v dolino, nas ves čas spremlja tekoča voda. Hodimo lahko 3 do 4 ure ali pa več, če se na lepih točkah ustavljamo. Prebivalce Samarije so preselili in zdaj so njihova bivališča zapuščena, le kozice kri kri se sprehajajo po kamnitih kočah. Na koncu doline je nekaj odličnih  tavern in lepa plaža (Agia Rumeli), dostopna samo z morja.  Z ladjico se odpeljemo do bližnje vasice Sougie, od koder se odpeljemo do našega hotela. Za danes bo dovolj. Večerja in nočitev.(H, ZV)

 

10. dan HANIA – (KNOSSOS) - LJUBLJANA. Zajtrk. V skladu s časom (lahko je tudi prvi dan?! – glede na vozni red letal) si po želji lahko privoščimo ogled starodavnega Knossosa. Vožnja do letališča in polet proti Ljubljani ali bližnjem letališču. Vožnja na izhodišče.(Z, letalo)

             

Cena na osebo v dvoposteljni sobi:    1. 110 EUR

 

Cena (najmanj pri najmanj 40 udeležencev) vključuje: letalski prevoz po programu, letališke in varnostne pristojbine, prevoz do odhodnega/iz prihodnega letališča, 9 nočitev v hotelih 3* (v Malia in Agia Marina) s polpenzionom, vse prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom, slovensko vodenje in lokalnimi vodniki, vzpon na Pachnes (prevoz, terenska vozila, lokalni vodnik)  kjer je to potrebno, vse zunanje oglede, prevoz z ladjico iz Samarije,  stroške priprave in organizacije potovanja.Vstopnine (Zeusova jama, Toplou Lassithi in samostan Arkadai, ladjica Spinalonga, samostan Moni preveli, jama Agia Sophia, soteska Samaria) so vključene v ceno potovanja.

 

 

Pogorje Psiloritis                                            Agios Nikolaos

 

 

Obvezna doplačila (na osebo):

- v primeru velikosti skupine 30 - 39 oseb na potovanju 60 EUR.

 

Doplačilo po želji (na osebo):

- odstopnina v primeru višje sile 4,56 % vrednosti potovanja,

- doplačilo za enoposteljno sobo 180 EUR,

- priporočljive napitnine na kraju samem 40 EUR,

- dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujino.

 

DRUGI PODATKI:

POTREBNI DOKUMENTI:za potovanje se potrebuje veljaven potni list ali osebna izkaznica, potrjena planinska izkaznica za tekoče leto, ter evropska kartica zdravstvenega zavarovanja.

ZDRAVJE:obveznih cepljenj za to potovanje ni.

ZAHTEVNOST: planinarjenje ni tehnično zahtevno, od udeleženca pa se pričakuje primerna psihofizična kondicija za od 3 do 7 ur hoje.

OPREMA: primerna letnemu času, zaščita pred vetrom, soncem in dežjem, kapa, rokavice, pohodne palice, baterijska svetilka.

PRIJAVE: do 6. 4. 2021 oziroma do zapolnitve prostih mest na email: darkobozic1707@gmail.com

Pri prijavi imajo prednost člani Planinskega društva Nova Gorica.

Organizator si pridružuje pravico do spremembe odhoda + - en dan.

 

Aranžma se opravlja preko turistične agencije OSKAR, Zasavska cesta 45d, 4000 Kranj

 

Splošni pogoji poslovanja Agencije Oskar so sestavni del programov in so kot posebna tiskana priloga na voljo na vseh prodajnih mestih. Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.

 

LEGENDA za vrsto storitev in namestitev:  

Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja                         

H – nočitev v hotelu 1/2/3 zvezdice      

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

7 Junij, 2021 - 10:05
26 Maj, 2021 - 12:15
28 April, 2021 - 16:26