Login

Mladinski odsek

Sobotni izlet MO na Goli vrh

V soboto, 8. aprila 2017, smo se v organizaciji Mladinskega odseka društva iz vasi Smrečje nad Vrhniko povzpeli na Goli vrh. Pot nas je sprva vodila po gozdu. Na Lavrovcu smo se okrepčali in nadaljevali pot po travniku do Golega vrha, kjer je potekala Rupnikova linija. To je sistem utrdb, ki jih je gradila starojugoslovanska vojska v tridesetih letih dvajsetega stoletja.  Zaradi prepoznega začetka gradnje (leta 1938) utrdb niso uspeli dograditi v celoti. Ob začetku 2. svetovne vojne so vsa dela na obrambni liniji takoj prenehala in veliko objektov je ostalo nedokončanih. Obrambna linija ni občutila večjih bojev oz. ni služila svojemu namenu.

Pri bunkerju sta nas sprejela lokalna vodiča. Pokazala sta nam bunker, ki ga je lastnik opremil kot je bil takrat. Nato smo po gozdu odšli do podzemnega obrambnega bloka Goli vrh, kjer smo se sprehodili po njegovih hodnikih. Vodič nam je pokazal balinišče, prostor za kulturne prireditve in muzej, ki so jih uredili v podzemnem bloku. Ogled bloka se je zaključil na zelo vznemirljiv način, saj smo ga zapustili skozi strelno lino. Izlet se je bližal koncu in odpravili smo se do avtobusa ter se srečno pripeljali domov. Izleta se je udeležilo 46 otrok in 8 vodnikov, pomočnikov in mentoric. Nekaj foto utrinkov si lahko ogledate tukaj.

Zapisala: Valentina Govek

Program sofinancira Mestna občina Nova Gorica.

Objavila: Tina Mavrič

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

7 Februar, 2024 - 12:55
2 Februar, 2024 - 14:34
1 Februar, 2024 - 12:47