Login

Vodniško izletniški odsek

Tour du Mont Blanc /treking ob vznožju Mont Blanca

Datum: 
četrtek, 13 Avgust, 2020

Odhod: 13. 8. - 22. 8. 2020 (10 dni, 9 nočitev)

Program:

  1. dan (Nova Gorica – Italija)

Zbor udeležencev v zgodnjih jutranjih urah in vožnja na skrajni rob Italije po dolini Aoste do doline Ferret nad Courmayerjem, kamor prispemo v popoldanskih urah. Začetek trekinga pod vznožjem koče Elena, se povzpnemo čez prelaz Grand Col Ferret (2537m), prečkamo italijansko/švicarsko mejo in se spustimo v dolino do naslednje koče v Švici (Hotel du Col du Fenetre). Izjemni razgledi in pogledi na bližnje vrhove in dolino.

Čas: 5 ur (600m gor/800m dol)

2. dan ( Ferret/La Fouly – Champex Lac )

Danes nas čaka manj naporen dan. Pohajali bomo po pristnem švicarskem alpskem raju med vasicami vzdolž rečice Ferret. Nato bomo zapustili dolino in se dvignili na planoto, kjer kraljuje ledeniško jezero Chapex Lac, zelo poznano tudi med mondenimi središči. Spanje v penzionu En Plein Air.

Čas: 6h – 550m gor/ 700m dol  

 

3. dan (Champex Lac – Trient)

Zajtrk in nadaljevanje trekinga ob potoku mimo smučarskih središč vse do vznožja planote Trient, na kateri kraljuje ledenik Trient. Ta dan nas čakata dva prelaza in sicer Col de Portalo (2049m) in Col de la Forclaz (1527m), ki je znan kot raj za motoriste. Nato naprej do vasice Trient na večerjo in prenočitev.

Čas: 6-7h – 800m gor / 1000m dol  

 

4.dan (Trient – Montroc/Dolina Chamonix)

Po zajtrku zapuščamo prelepo vasico Trient in s tem tudi Švico na prelazu Col de Balme (2191m), ter prvič zagledamo Mont Blanc, ki se dviga na koncu prve francoske doline na naši poti, doline ki ji kraljuje Chamonix z vsemi svojimi čari. Spanje in večerja v vasici Montroc.

Čas: 5-6h – 1100m gor / 1000m dol

 

5. dan (Montroc - Chamonix)

Današnji dan bo obarvan precej alpsko, saj se podajamo do ledeniških jezerc na masivu Berard in Rouges – jezerc Lac Blanc ali bela jezera in od koder bomo imeli čudovite razglede na dolino Chamonix-ja. Možnost kopanja v jezercih, čeprav je temperatura vode imenu »ledeniško« primerna. Na poti občudovanje ledeniške morene in ledenika Mer de Glace, največjega ledeniškega sistema na masivu Mont Blanc.

Nato spust do mesta Chamonix, kjer imamo večerjo in nastanitev.

čas: 7-8 ur (1100m gor / 1400m dol)

 

6. dan (Chamonix – Les Houches)

Današnji dan je še posebej zanimiv, saj se podajamo na Brevent, znan smučarski vrh in središče v sklopu sistema Chamonix ski, od koder imamo možnost najlepšega pogleda na ledenik Bossons, Čudoviti razgledi pa nas spremljajo večino poti po grebenu navzdol do vasice Les Houches, kjer si po naporni hoji spočijemo noge in se okrepčamo ter prenočimo. 

čas: 8-9 ur (1500m gor – 1600m dol) – možnost gondole na vrh Breventa.

7. dan (Les Houches – Les Contamines)

Polni elana in kondicije odrinemo proti prelazu Col de Voza, znanemu predvsem po postaji zobate železnice, ki pelje vse do ledenika Bionnassay, nato mimo visečega mostu nad ledeniško reko Bionnassay ter čez prelaz poln prelepih borovnic Col de Tricot (2120m) vse do vasice Les Contamines – Montjoie, kjer nas čaka večerja in nastanitev.

Čas 8-9 ur (1500m gor – 1400m dol)

 

8. dan (Les Contamines – Croix du Bonhomme)

Po zajtrku pot po stari rimski cesti čez čudovite vasice po dolini Bonnant do vznožja področja Bon Nant, kjer se počasi začnemo vzpenjati do prelaza Col du Bonhomme (2329m). Prekrasni razgledi na vrhove osrednjega francoskega alpskega sveta. Za prelazom še majhen dvig do najvišje ležeče nastanitve na naši poti Refuge du Col de la Croix du Bonhomme (2443m). Večerja z razgledom in prenočitev.

čas: 7 ur (1500m gor – 120m dol)

 

9. dan (Croix du Bonhomme – Rifugio Elisabeta)

Po zajtrku zapuščamo tišino gorskega zavetja in se podajamo na najvišji prelaz na naši poti Col des Fours (2665m) od koder se mimo srebrnih skal in prelepe igre voda in kamnin podamo v zadnjo francosko dolino na naši poti – dolino Mottets. Po postanku v domačiji Mottets se podamo na zadnji prelaz na naši poti – Col de la Seigne (2515m) kjer nam zaveje, tokrat že italijanski veter. Tu lahko občudujemo Mont Blanc še iz italjanske smeri. Od tod je naša pot tako rekoč deležna samo še spusta. Večerja in nočitev v koči Refugio Elisabeta.

čas: 8h – 1200m gor / 1400m dol

10. dan (Rifugio Elisabeta – Courmayour)

Zadnji dan bomo občudovali ledeniške morene in ledeniški sistem ledenika Miage ter se počasi spuščali v dolino Courmayeujra. Še zadnji pogledi proti Mont Blancu in ostalim vrhovom masiva Mont Blanc, ter občudovanje prehodov med gorskim in srednjegorskim svetom. Prihod v Courmayeur, nekaj prostega časa in vožnja proti Sloveniji.

Čas: 6h - 300m gor – 1200m dol

 

CENA: 1.150 € (pri skupini 18 oseb )

Cena vključuje:

-       Prevoz, pristojbine, cestnine, parkirnine

-       9 x namestitve v gorskih kočah/večposteljnih sobah in penzionih/dvoposteljne sobe, vse na bazi polpenziona (6 nočitev v kočah, 3 nočitve v penzionih)

-       Prevoz prtljage med posameznimi etapami (razen do koče Refuge du Col de la Croix du Bonhomme dostop ni možen)

-       Stroški priprave, organizacije in vodenje izleta (Slovenski vodnik z mednarodno licenco in vodnik PD NG)

-       Osnovno nezgodno zavarovanje

Cena ne vključuje:

-       Uporaba vlaka in žičnic – krajšanje vzponov in sestopov (Brevent, Charamillon (La Balme-Montroc), Les Houches – Bellevue (col de Voza)

-       Riziko odpovedi – sklepa se z agencijo posamično (57,5 EUR oziroma 5 % od osnovne cene), sporočiti ob prijavi,

-       Vse nakupe osebne narave, pijačo (ustekleničeno vodo) prigrizke in druge storitve, ki niso predvidene po programu.

 

OPREMA: lahki pohodni čevlji, pohodne palice, manjši nahrbtnik, večji nahrbtnik ali torba za prevoz stvari med etapami, oblačila primerna letnemu času, rokavice, kapa, zaščita pred soncem in dežjem.

PRIJAVE : Hedvika Lesica (PD Nova Gorica), tel. 031 478 679 ali e-mail: hedvika.lesica@gmail.comdo 30.11.2019 oz. do zapolnitve skupine.

PLAČILO:  

-       150 € ob prijavi na račun PD Nova Gorica, TRR št: SI 56 05100 801 075 9426 (A banka), namen plačila: MONT BLANC 2020 in ime udeleženca, sklic: 00 13-2019,

-       preostanek zneska na račun Uroš Žajdela s.p., popotniška agencija VIVATREKING, št. TRR SI56 0310 2100 0425 992, sklic MONT BLANC 2020 in ime udeleženca in sicer 500 € do 30.1.2020, razliko še 500 € mesec pred odhodom oz. najkasneje do 30.6.2020.

 

Sestanek s prijavljenimi udeleženci bo predvidoma v mesecu juniju na sedežu PD Nova Gorica.

 

Aranžma se opravlja preko turistične agencije VIVATREKING Uroš Žajdela s.p.

 

 

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije