Mladinski odsek

Tridnevno planinsko zimovanje MO na Uskovnici

V začetku zimskih počitnic je Mladinski odsek društva uspešno izpeljal tridnevno planinsko zimovanje na Uskovnici, ki je potekalo od 17. 2. do 19. 2. 2018. V soboto smo se že zjutraj z vlakom odpeljali proti Bohinjski Bistrici, da smo lahko izkoristili cel dan. Že v bohinjski dolini nas je pričakala prelepa zimska idila, s hojo v hrib pa se je debelina snežne odeje samo še povečevala. Cesta na Uskovnico je bila lepo splužena, tako da nam hoja ni delala težav, pa še sonce nas je spremljalo. Z daljšim postankom za malico/kosilo smo do koče prispeli v treh urah. Pričakala sta nas prijazna oskrbnika, zunaj pa šestdeset cm snega. Namestili smo se po sobah, popoldan do večerje pa izkoristili za seznanjanje z lavinskimi žolnami, sondami in lopatami. Slednje so požele največ zanimanja in so bile zvest spremeljevalec nekaterih udeležencev vse tri dni. Za poligon smo si izbrali travnik pod kapelico.

Naslednji dan smo predvideli turo na Viševnik čez Rudno polje, vendar nas je narava ponoči obdarila z dodatnimi dvajsetimi centimetri snega, zjutraj pa še kar ni nehalo snežit. Odločili smo se za krajšo turo do Rudnega polja, na poti tja naredili prerez snežne odeje in tunel pod snegom, oboje pa pred nadaljevanjem poti lepo zasuli, v izogib poškodbam turnih smučarjev. Na progah za tek na smučeh smo srečali precej zagretih tekačev, ki jih očitno tudi slabo vreme ne ustavi, sami pa smo se kar z veseljem vrnili nazaj v toplo kočo na kosilo in zaslužen počitek. Popoldan smo izkoristili za družabne igre, del ekipe pa je prijazno odkidal klopi in teraso pred kočo (ki jo je seveda kasneje spet zasnežilo).

Nedeljsko jutro je bilo zopet megleno in s snežinkami, zato smo po zajtrku pred kočo postavili iglu (dvakrat, ker se je prvi zaradi mehkega snega udrl) ter naredili snežni labirint, v katerem so se preizkusili najbolj pogumni. Po kosilu smo pospravili sobe, se poslovili od oskrbnikov (ki sta nas vabila, naj še pridemo) in se odpravili v dolino. Z vlakom smo se odpeljali nazaj proti Novi Gorici, z željo, da zimovanje prihodnje leto ponovimo.

Program je bil sofinanciran s strani Fundacije za financiranje športnih organizacij v RS in s strani Urada za mladino RS preko razpisa PZS MK in s strani mestne občine Nova Gorica.

Foto utrinke pa si lahko ogledate tukaj.

Zapisala: Urška Modrijan