Na martinovo v Hrvaško Zagorje - dvodnevni izlet - ŠE NEKAJ PROSTIH MEST

Datum:
sobota, 23 November, 2024

Ivanščica – panorama

Ivanščica je s 1061 m visokim vrhom najvišja in tudi največja gora v severni Hrvaški. Njen hrbet je dolg kar 27 kilometrov. Je razvodnica med Savo in Dravo. Kljub svoji, razmeroma skromni višini je vrh Ivanščice lep razglednik, s katerega se ob lepem razgledu vidi do Triglava in Snežnika na zahodu, Dachsteina v Avstriji na severozahodu, Budimpešte na severovzhodu, Slavonskih hribov na vzhodu ter Kozare na jugu.

Strahinjščica je srednje visoka gora, ki povezuje Ivanjščico s Kostelskimi gorami in s tem deli Zagorje na dva dela. Njen zelo ozek  greben strmih pobočij je raztegnjen v smeri vzhod / zahod. Večji del je pokrit z gozdom ima pa tudi nekatere značilnosti visokogorja. Zaradi goratega značaja in bližine mesta Krapine je Strahinjščica zelo obiskana

Sobota, 23. 11.

Odhod iz Nove Gorice izpred zavarovalnice Triglav ob 6. uri, postanek pri stari vratarnici Letrike, v Ajdovščini in v Ljubljani. Zapeljemo se v mesto Ivanec v Hrvaškem Zagorju, kjer je izhodišče pohoda. Po krožni poti bomo osvojili vrh Ivanščice. Na vrhu je planinska koča in lep razgled. Zapeljemo se do dvorca Trakoščana in si ogledamo njegovo zunanjost in park. Ob neposredni bližini gradu je naš hotel. Sledi namestitev, večerja, družabnost in nočitev.  (5-6 ur hoje po lahkih poteh).

Nedelja, 24. 11

Zajtrk. Kratka vožnja v bližino Krapine, od kjer gremo na pohod na Strahinjščico (846 m). Po pohodu se zapeljemo v sam center Krapine, se povzpnemo na hrib nad mestom, in si pogledamo ostanke gradu, ali po individualnih željah ogled krapinskega muzeja neandertalcev oziroma samo zanimive zunanjosti.  V  popoldanskem času sledi vožnja proti Novi Gorici, kamor prispemo v večernih urah. (5 ur hoje po lahkih poteh).

Prispevek za izlet je pri najmanj 40 udeležencih 130 eur in vključuje: prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnino, večerjo in nočitev v dvoposteljnih sobah v hotelu****, samopostrežni zajtrk, zavarovanje, organizacijo in  vodenje izleta.

Hrana: med hojo iz nahrbtnika, večerja in zajtrk v hotelu, drugi dan opcijsko po predhodni najavi v koči na Strahinjščici, oziroma v primernem gostišču ob poti.

Oprema: za hojo primerna letnemu času, priporočene pohodne palice. Ne pozabit na kopalke, kajti v hotelu je wellness (Bazen in sauna) ob slučaju slabega vremena.

Dokumenti: veljavna osebna izkaznica in potrjena planinska izkaznica za tekoče leto.

Prijave z obveznim plačilom akontacije 100 eur  sprejemamo na sedežu društva do zasedenosti prostih mest oz. do vključno torka, 19. novembra, ko bo ob 19. uri  sestanek z udeleženci. Izlet je organiziran v sodelovanju s ŠD Mahle Letrika. Prednost pri prijavi imajo člani društva PD Nova Gorica.

Izlet bo ob vsakem vremenu.

grad Trakoščan

Dodatne informacije na gsm 051 814 912 (Darko).

Vodita Darko Božič in Maja Kajzer.

Lepo vabljeni v našo družbo!