Login

Vodniško-izletniški odsek

Poročilo 2020

V letu 2020 so bili tudi za planinsko dejavnost težki časi. Ukrepi zaradi novega korona virusa so zelo, zelo okrnili izvajanje planinskih izletov. Od marca do junija in od oktobra do decembra ni bilo možno izvesti nobene aktivnosti. K sreči je bilo možno planinariti v poletnem času.

Težave so nastajale tudi z organiziranjem avtobusnih prevozov.

Odpadel je sedem dnevni izlet na Škotsko, ker je bila negotova izvedba za potovanje v tujino.

Izvedene so bile nasledje ture:

- 12.1. 2020 Dražgoše z 42 udeleženci, vodil Jože Sedevčič

- 8. in 9.2. 2020 Peca, Uršlja gora, 10 udeležencev, vodil Simon Gorjup

- 19. do 21.6.20 Pot 4 slapov, prečenje Paškega Kozjaka in Konjiška gora, 26 udeležencev, vodila Darko Božič in Maja Kajzer

- 26.7. so Jože Sedevčič, Marko Kodrič in Hedvika Lesica  izvedli zelo zahtevno turo na ferato spomina Vajont v Italiji. Bilo je 14 udeležencev.

- Longarone, Ferrata vajon oz.  pot spomina, 11 udeležencev, vodniki Marko Kodrič, Jože Sedevčič, Hedvika Lesica

- Pavel Drašček je izpeljal zelo zahtevno turo v Viševo skupino v zahodni del Anita Goitan v Italiji. Bilo je 6 udeležencev.

- Hedvika Lesica je z agencijo Vivatrek  v avgustu izpeljala s 17. udeleženci 9-dnevni treking okrog Mt. Blanca.

- 28. do 30.8.20 sta Darko Božič in Maja Kajzer izpeljala 3-dnevni izlet  v pogorje Untersberg Berchtesgadenske Alpe v Nemčiji s 30 udeleženci.

 

Na nekaterih izletih so bili tudi udeleženci  Športnega društva Mahle Letrika iz Šempetra pod vodstvom Silvane Pelicon.

Nada Pisk je opravila več pohodov z udeleženci, ko je uspela dobiti ustrezen termin.

Od tradicionalnih pohodov je bila udeležba samo na Srečanju na planini Razor s 5 udeleženci, pod vodstvom Jožeta Sedevčiča.

Tudi kolesarji niso imeli sreče in so lahko izvedli le kolesarsko turo preko Črnih hribov. Bilo je 18 udeležencev. Vodila sta Uroš Tominec in Branko Belingar.

Kolesarji VIO so  pod vodstvom predsednika PZS Rovanom aktivno sodeloval pri projektu Slovenska turno kolesarska pot – STKP.  Za v prihodnje so prevzeli  skrbništvo nad 7., 8. in 9. etapo poti.  Znotraj tega projekta so se ukvarjali s pogajanji in pridobivanji soglasji lastnikov parcel, ki jih pot prečka. Veliko so sodelovali z lokalnimi društvi in oblastmi. Na terenu so v preteklem letu opravili veliko čiščenj in vzpostavljali trase med Lipo in Temnico in markiranje v delu med planino Kuhinja in planinami Mandrija ter Laška seč.  Delali so 78 ur.

Vodnika Tomaž Barbič in Jože Sedevčič sta sodelovala pri CZ MONG v času spomladanske  covid epidemije pri varovanju državne meje.

V letu 2020 smo pridobili dve novi članici Ano Hvalič in Majo Kajzer. Ana Hvalič je pripravnica, Maja Kajzer , športni delavec 1, oz. bivša A kategorija.  Novih pridobitev je odsek zelo vesel.

Vodnik Stanislav Jablanšček je kot  planinski inštruktor v letu 2020  2x sodeloval  na izobraževanju za A, 1x za B in 2x za D kategorijo.

Načelnica Lidija Vončina je delovala tudi kot načelnica MDO Posočja, kjer je društva sprotno obveščala o novostih in za MDO pripravila poročilo in plan.

Za delovanje odseka je načelnica po oceni v letu 2020 opravila preko 180 ur prostovoljnega dela.

V letu 2020 ni bilo vodniških izpopolnjevanj, saj je PZS na osnovi novega pravilnika o licenciranju strokovnih delavcev, vsem vodnikom PZS, ki bi morali v letu 2020 opraviti kopno izpopolnjevanje, licenco podaljšala za eno leto. Pravilnik o licenciranju predvideva  po novem izpopolnjevanja na štiri leta.

Na PZS se je VIO odsek preko PD prijavil v razvid športnih delavcev pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Ob koncu leta so vodniki pripravili plan planinskih, turno kolesarskih in turno smučarskih tur  za objavo v društveni brošurici za leto 2021.

Decembra je VIO iz sredstev CZ, v vrednosti 1.000 EUR, nabavil bone za nabavo planinske opreme v Iglu športu.

Občni zbor VIO je bil v letu 2020 21.2. na Trstelju. Mesečni sestanek v živo je bil v januarju in  septembru. V času epidemije in prepovedi druženja je načelnica o novostih obveščala člane preko e-pošte.

Pripravila: Lidija Vončina

Potrjeno na internem občnem zboru: 3.3.2021

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije