Login

Odsek VGN

Planinarjenje in pohodništvo na območjih, kjer živijo medvedi | nova zgibanka združenja CAA

Čeprav bi v trenutni situaciji bolj težko srečali medveda, razen morda na televiziji ali med branjem pravljic, vam bo naslednja informacija, ki jo je objavila PZS, morda prišla prav v naslednjih mesecih.Medved je dokaj pogost obiskovalec alpskega sveta, zato srečanj s kosmatincem v naših gorah ne moremo izključit. Da ne bodo neprijetna in nevarna, je Združenje planinskih organizacij alpskega loka (CAA) izdalo posebno zgibanko z naslovom Planinarjenje in pohodništvo na območjih, kjer živijo medvedi.

Komisija za varstvo narave in urejanje alpskega prostora CAA je izdala novo zgibanko Planinarjenje in pohodništvo na območjih, kjer živijo medvedi. Zgibanka je na voljo v vseh jezikih članic - poleg slovenskega so na voljo tudi v nemškemitalijanskemfrancoskem in angleškem jeziku.

obmocje_medveda_znak

Slovenski medvedi so del alpsko-dinarsko-pindske populacije, ki zajema območje od vzhodnih avstrijskih in severozahodnih italijanski Alp do gorovja Pindos v Grčiji. V Sloveniji največji del populacije rjavega medveda najdemo v strnjenih, razgibanih in nepreglednih kraških gozdovih, ki jih lahko razdelimo na tri večje dele:

  • zahodni visoki Kras severno od avtoceste Ljubljana - Postojna - Razdrto.
  • zahodna pobočja Javornikov, Snežnik in Iška
  • območje med Iško in Belo krajino.

 Večkrat najdemo medvedove sledi tudi izven omenjenih območij, saj medvedje že od nekdaj potujejo po stalnih stečinah v različne smeri. Medvedje niso teritorialni - življenjski prostor samice je velik do 100 km2, teritorij samcev pa pa tudi do nekajkrat več. Ob vedno večjem zaraščanju slovenskega podeželja, so v zadnjem desetletju postale bolj izrazite tudi migracije proti Alpam. Preko Hrušice, Nanosa in Trnovskega gozda medvedje enostavno pridejo v dolino Soče ter v Zgornje Posočje,  idrijsko, cerkljansko in škofjeloško hribovje pa jim nudijo tudi udoben prehod proti Jelovici, Pokljuki in Zgornji Savski dolini. Posavsko hribovje medvedom nudi prehod proti vzhodu, preko Save in Menine planine dosežejo tudi Raduho, Olševo, celo Pohorje. Seveda medvedje potujejo tudi v vse druge smeri, a občutno manj izrazito.
planinarjenje_pohodnistvo_na_obmocju_medveda

PDF ZGIBANKA Planinarjenje in pohodništvo na območjih, kjer živijo medvedi

Medved človeka napade zgolj v stiski, ko se počuti skrajno ogroženega. Zato upoštevajte nasvete in postopajte tako, da do srečanj niti ne pride. Ob morebitnih srečanjih z medvedom pa se izogibajte vsega, kar bi ga utegnilo dodatno strašiti in v njem vzbujati občutek skrajne ogroženosti.


-------------------------Povezana vsebina:
Medved - prisrčen kosmatinec, ki ga je treba (s)poznati
Srečanja z medvedom, Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, 1998Na obisku pri medvedu, Zavod za gozdove Slovenije, 2005
Osebna izkaznica medveda, Zavod za gozdove Slovenije, 2005

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije