Login

Odsek VGN

Poštna znamka s podobo naravovarstvenice Angele Piskernik

Prejšnji teden je izšla prva znamka iz nove serije Slovenske znanstvenice, na kateri je predstavljena botaničarka, muzealka in pedagoginja dr. Angela Piskernik, pobudnica in ustanoviteljica gorske straže, iz katere se je pozneje razvila Komisija za varstvo gorske narave PZS. Planinska zveza Slovenije je po Piskernikovi poimenovala najvišje priznanje na področju varstva in ohranjanja gorske narave.

Med novimi priložnostnimi znamkami Pošte Slovenije, ki so izšle v začetku novembra, je tudi prva iz nove serije Slovenske znanstvenice, s podobo botaničarke, muzealke in pedagoginje dr. Ángele Piskernik. Do leta 2024 se bo v seriji zvrstilo še pet slovenskih znanstvenic: Amalija Šimec, Melita Pivec Stele, Ana Mayer Kansky, Alma Sodnik in Sabina Praprotnik.
Kot prva v seriji Slovenske znanstvenice je predstavljena dr. Angela Piskernik (1886-1967), ki se je rodila v Lobniku pri Železni Kapli na Koroškem in velja za nekoliko spregledano slovensko znanstvenico. Je druga Slovenka z akademskim nazivom iz naravoslovja, bila je botaničarka, mednarodno priznana naravovarstvenica, muzealka, predavateljica in zagovornica ženskih in narodnostnih pravic. Iz naravoslovja je doktorirala na dunajski univerzi leta 1914.
Poleg strokovnih naravoslovnih člankov je pisala tudi o socialnih, ženskih in narodnostnih vprašanjih, napisala več srednješolskih učbenikov in slovarček za nemščino ter izdala prvi slovenski ključ za določanje cvetnic in praprotnic. Zaslužna je za ustanovitev Triglavskega narodnega parka in za varovanje ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Po njej je Planinska zveza Slovenije poimenovala najvišje priznanje na področju varstva in ohranjanja gorske narave.
Vir: PZS

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije