Login

Ostali odseki

Množičen obisk na predavanju Matevža Lenarčiča PREKO MODREGA PLANETA

Včerjašnjega predavanja Matevža Lenarčiča PREKO MODREGA PLANETA, ki ga je organiziralo naše društvo, se je udeležilo rekordno število obiskovalcev (okoli 163). V dobrih dveh urah nas je predavatelj z zanimivimi fotografijami in video gradivom popeljal na pot okoli sveta, ki jo je sam opravil s Pipistrelovim 290 kg težkim letalom Virus SW 914 v treh mesecih in pol. Na poti, kjer je preletel več kot 90.000 km, je doživel veliko lepih in tudi manj prijetnih zapletov (birokratski zapleti, problemi z gorivom, večkratne okvare motorja, spopadanje z vremenskimi težavami), ki pa so se vsi srečno končali s pomočjo ekipe, ki ga je podpirala. Kot je sam povedal, nikoli ni izgubil vere v pozitiven razplet in zaupanje v ljudi. Z letalom je preletel več kot 60 držav. Uspelo pa mu je preleteti tudi Mount Everest, Aconcaguo, Kilimanjaro, Atlantik, Pacifik in Indijski ocean.

Predavatelj je prisotnim prenesel misel o tem, da je naš planet eden in da ga moramo spoštovati in ohranjati. Na koncu je predstavil rezultate raziskave. Med poletom je namreč zbiral pomembne znanstvene podatke o ozračju, saj je naprava na letalu merila koncentracijo aerosolov - črnih saj v ozračju.

Predstavitev je zaključil s svojimi mislimi, ki so nas prisilile k razmišljanju. Pomemben poudarek je bil, da je na svetu premalo sočutja. Če bi ga bilo več, bi vsi lepše živeli.

Nekaj utrinkov iz predavanja si lahko ogledate tukaj.
  


Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji