Login

Društvo

Obiskali smo...

Obiskali smo Anico Kravina in Cirila Magajne, ki sta z nama delila spomine in fotografije iz svojega delovanja v društvu. Anico Kravina smo obiskali na njenem domu v Ozeljanu. Z veseljem nas je sprejela in pripovedovala o svojem delovanju kot mentorica. Sedaj upokojena učiteljica je svojo delovno dobo preživela na Osnovni šoli Solkan, kjer je z navdušenjem že v 60. letih prejšnjega stoletja osnovala mladinski planinski krožek in ga v začetku sama, kasneje pa s pomočjo vodnika Magajne Cirila, vodila vse do upokojitve leta 1991. Postavila sta trdne temelje organiziranega vodenje mladih v gore. V začetku je sama organizirala in vodila izlete za manjše število otrok, kasneje ji je pomagal vodnik Ciril Magajne. Izletov se je udeležilo tudi do 200 otrok. Izleti so bili enodnevni, enkrat do dvakrat letno pa tudi dvodnevni. Udeležili so se jih lahko le učenci, ki so se izkazali v šoli. Včasih so se na izletih pridružili tudi starši ali starejši planinci kot na primer gospod Srebrnič, ki je mladim rad pripovedoval zgodbe iz NOB.

Anica je na občnih zborih društva nagovarja prisotne, naj se bolj posvetijo aktivnemu delu z mladimi in izpostavila pomen posvečanja časa mladim. Mladinski planinski krožki so nato nastali še na drugih šolah: v Šempetru, Braniku, Mirnu, Dornberku in Šempasu. Zanjo je bil najlepši večdnevni izlet davnega leta 1968, in sicer na Sutjesko, kjer je bil organiziran zvezni mladinski planinski tabor. Takrat so iz Slovenije izbrali le tri najboljše mladinske skupine in med njimi je bila izbrana tudi skupina iz OŠ Solkan, ker so bili najbolj aktivni. Na Sutjesko so se odpeljali s sodobnim avtobusom. Bilo je nepozabno.

Materinstvo je za nekaj let prekinilo njeno delovanje, ko pa so otroci malce odrasli, je z delom v planinskem krožku nadaljevala vse do upokojitve. Oba sta imela pomembno vlogo pri osnovanju in razvoju dela z mladimi v našem društvu. Sta dva pomembna kamenčka v mozaiku našega društva, predvsem mladinskega odseka. Nekaj utrinkov iz preteklosti si lahko ogledate tukaj.

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije