Login

Odsek VGN

Poročilo 2016

Odsek ima 9 članov. Od tega so štirje varuhi gorske narave. Aktivnosti v letu 2016:

1. Predavanje »Novodobni načini rekreacije v gorskem svetu« - 18. 2. 2016 v gledališki dvorani Gimnazije Nova Gorica Sodelujoči: Dr. Irena Mrak - alpinistka, dr. geografije in načelnica Komisije za varstvo narave pri Planinski zvezi Slovenije, Peter Podgornik - vrhunski alpinist, gorski reševalec, planinski publicist, prejemnik nagrade za življenjsko delo v alpinizmu v letu 2016, Mag. Daniel Rojšek – strokovni sodelavec na Zavodu RS za varstvo narave, Marko Radovanovič – predstavnik inšpektorata.

2. Čistilna akcija na Kekcu in Škabrijelu, 9. 4. 2016

Odsek za varstvo gorske narave je v sodelovanju z Društvom za rekreacijo, kulturo in zgodovino Škabrijel 1917 izvedel čistilno akcijo na Kekcu in Škabrijelu. Sodelovalo je osem članov odseka in opravilo 48 prostovoljnih ur. Očistili smo poti na Kekec in Škabrijel ter samo okolico koče na Kekcu. Akcija je bila predstavljena v časopisu Primorske Novice in Goriška. Odsek se bo trudil, da bo akcija postala tradicionalna.

3. Srečanju varuhov gorske narave MDO PD Posočje na Trstelju 4. 6. 2016, ki je potekalo v organizaciji odseka VGN PD Nova Gorica so se pridružili tudi varuhi gorske narave iz MDO PD Notranjska.

Srečanja so se udeležili varuhi iz MDO Posočje, pripravniki za VGN, predsednik MDO Posočje Gregor Rupnik in predsedniki društev MDO Posočje .Iz Brestovice pri Komnu smo se podali  na pohod in ogled Grofove jame nad Brestovico. Sledilo je strokovno predavanje gasilcev o požaru na Krasu na Šumki leta 2006 v gasilskem domu v Komnu. Srečanje smo zaključili na Trstelju z razpravo in družabnim srečanjem.

4. Poletni naravovarstveni tabor VGN za otroke na Kambreškem od 30. 6. – 3. 7. 2016

Tabor je potekal v Domu vojnih veteranov na Kambreškem. Udeležili so se ga osnovnošolci iz sedmih osnovnih šol, varuhi gorske narave, mladinski mentorji MO PD Nova Gorica, učiteljice, člani alpinističnega odseka PD Nova Gorica ter kuharica. S pomočjo strokovnjakov so otroci spoznavali vrste metuljev, ptičev ter ostali živalski svet. Obiskal nas je tudi alpinist in otroci so se preizkusili v prusikarjenju ter spustu ob vrvi. Spoznavali smo svet okoli reke Idrije, kjer smo se tudi kopali. Zadnji dan smo imeli zaključek na katerega smo povabili starše.

5. Srečanje varuhov gorske narave in gorskih stražarjev ter zaključek tečaja VGN 2016 v Planinskem domu pod Ježo 8.- 9. 10. 2016

Ob pomoči varuhov gorske narave PD Nova Gorica se je izvedlo srečanje in zaključek tečaja v Planinskem domu pod ježo. Dva tečajnika VGN PD Nova Gorica sta uspešno zaključila tečaj za varuhe gorske narave.

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

23 April, 2024 - 17:42
23 April, 2024 - 15:41
22 April, 2024 - 08:37