Login

Odsek VGN

Poročilo 2017

Odsek ima 9 članov. Od tega so štirje varuhi gorske narave. Sredi marca so organiziral drugo, sedaj že tradicionalno, čistilno akcijo Kekec in Škabrijel. Sodelovalo je tudi društvo Škabrijel 1917 in Športno društvo Mark.

Spomladi je odsek pričel s pripravami na poletni naravovarstveni tabor v Mlačci. Potrebno je bilo pridobiti strokovnjake z različnih področij za udeležbo na taboru. Tabor smo predstavili na Komisiji za varstvo gorske narave PZS. Bili so zelo navdušeni nad izvedbo in vsebino tabora in so nas podprli pri ideji, da izvedemo tabor na republiškem nivoju, saj je tabor glede vsebine in izvedbe edini tak v Sloveniji za otroke na področju varovanja gorske narave. Člani odseka so obiskali osnovne šole, kjer so predstavili naravovarstveni tabor in delovanje odseka ter se dogovorili za nadaljnje sodelovanje. S taborom smo pričeli 2. 7. 2017 in je trajal do 7. 7. 2017 na tabornem prostoru v Mlačci - Mojstrana. Pri postavitvi tabora so sodelovali člani VGN, MO, AO, VIO ter starši. Tabora se je udeležilo 19 otrok iz različnih koncev Slovenije. Za uspešno izvedbo tabora je v času tabora poskrbelo 26 sodelujočih. Sodelovali so člani VGN, MO, AO, varuhi iz drugih društev, člani iz drugih planinskih društev in strokovnjaki iz različnih področij. Obiskal nas je tudi predsednik PZS g. Bojan Rotovnik in je bil zelo navdušen nad taborom. Na taboru so bile izvedene naslednje aktivnosti: postavljanje šotorov in urejanje tabora, spoznavanje in nabiranje zelišč, pohod do slapa Peričnik, izlet z nadzornikom TNP, naravovarstvena pošta, obisk Planinskega muzeja, opazovanje in določanje metuljev, gozdne igre, delavnica z eko izdelki, športne aktivnosti, naravovarstveni krst, bioindikatorji v vodi, alpinizem, rezljanje lesa, naravovarstveni kviz in tekmovanje v veščini kurjenja ognja.

Konec meseca septembra, 30. 9. 2017 smo pod okriljem MDO Posočje izvedli naravovarstveno akcijo v Krnskem pogorju. Vabljeni so bili vsi varuhi gorske narave, društva iz MDO ter ljubitelji gorske narave. Ker se je koča zaprla par dni pred akcijo, smo akcijo iz planirane dvodnevne izvedli kot enodnevno. Posledica je bila nižja udeležba. Udeleženci smo pregledali več dostopov do Krnskih jezer. Ugotovili smo, da je zelo malo smeti in so obiskovalci gora zelo ozaveščeni. Vsi sodelujoči akcije smo bili zelo zadovoljni nad izvedeno akcijo in smo sklenili, da jo naslednje leto ponovimo.

Drugi vikend v oktobru je odsek pripravil srečanje z udeleženci tabora na Kambreškem. Naravovarstveno akcijo na Trstelju smo izvedli v počastitev dneva gora 16. 12. 2017. Sodelovali so člani MO, AO, markacisti ter VGN. Kot že v prejšnjih akcijah smo ugotovili, da prestavlja največji problem onesnaženje s smetmi tam, kjer je možnost dostopa z avtom (Cerje). Okolico Trstelja in planinske poti pa tudi uničujejo z dirkalnimi motorji in štirikolesniki.

 

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji