Alpinistični odsek

Tečaj športnega plezanja

Tečaj športnega plezanja, ki ga organizirajo usposobljeni člani Alpinističnega odseka Planinskega društva Nova Gorica je prva stopnja izobraževanja na področju športnega plezanja. Namenjen je vsem, ki se želijo ukvarjati s športnim plezanjem.

Na tečaju športnega plezalnega se udeleženci seznanijo s športnoplezalno opremo, tehniko plezanja ter s pravilno uporabo varovalnih pripomočkov, kar je osnova za varno plezanje.

Splošne informacije

Tečaj je sestavljen iz predavanj in praktičnih vaj. Program je usklajen z zahtevami Planinske zveze Slovenije oz. Komisije za športno plezanje. Predavanja potekajo ob petkih na duštvu, praktične vaje pa v bližnjih plezališčih oz. na primernih lokacijah. Na koncu tečaja tečajniki opravijo praktičen preizkus znanja in prejmejo potrdilo o uspešno opravljenem tečaju. S tem pridobijo naziv pripravnik športnega plezanja.

Pogoji za udeležbo v šoli

Pogoj za udeležbo v šoli je starost 16 let in članstvo v Planinski zvezi Slovenije. Za tečajnike, ki niso polnoletni je potrebno pridobiti soglasje staršev.

Možnosti izobraževanja po koncu šole

Vsi, ki se bodo po uspešno opravljenem preizkusu znanja želeli še naprej udejstvovati v tem športu in se izobraževati, bodo imeli to možnost v okviru Alpinističnega odseka Nova Gorica.

Uspešno opravljen tečaj športnega plezanja, velja kot 1. del alpinistične šole. Tečajniki z opravljenim tečajem ŠP, se bodo lahko vpisali v naslednjo alpinistično šolo, vendar jim ne bo potrebno ponovno opravljati športno-plezalnega dela, ampak bodo lahko nadaljevali z 2. (letnim) in nato 3. (zimskim) delom alpinistične šole.

Druga možnost je, da pripravniki športnega plezanja, ob izpolntvi zahtevanih pogojev KŠP, nadaljujejo izobraževanje na področju ŠP tako, da, na državni ravni, opravijo najprej izpit za Športnega plezalca 1., nato pa lahko nadaljujejo z nabiranjem izkušenj in znanj za pridobitev višjih nazivov – Športni plezalec 2, Inštruktor športnega plezanja, itd.

Kontakt in dodatne informacije

Za dodatne informacije o tečajih ŠP se lahko obrnete na načelnika  odseka in inštruktorja ŠP Tomaža Cingerle (031 419 617 ali solaplezanja@gmail.com).