Login

Alpinistični odsek

Alpinistični odsek

Alpinistični odsek je namenjen tistim, ki ljubijo plezanje, izzive in nepozabna doživetja. Trenutno je na odseku preko 20 aktivnih alpinistov, alpinističnih inštruktorjev, alpinističnih pripravnikov in inštruktorjev športnega plezanja.


Dejavnost odseka

Dejavnost odseka je pestra in razgibana ne glede na letne čase. Spomladi, poleti in jeseni je obdobje, ko opravimo največje število vzponov v skalnih smereh. Plezamo v domačih in tujih gorah, večkrat  nas pot zanese v Karnijske Alpe in v Dolomite. Pozimi plezamo kombinirane in ledno snežne smeri ter zaledenele slapove pri nas in v tujini. Ko vremenske razmere ne dopuščajo plezanja v visokih stenah, plezamo v okoliških plezališčih. Poleti v Vipavski beli, Drnulku, Čiginju ali Senici, pozimi pa na Lijaku, v Vipavi ter v bližnjih italijanskih  plezališčih Doberdob, Costiera ali Napoleonica. Največkrat plezamo v Ospu, Črnem Kalu in Mišji peči, ki so ena izmed največjih in najbolj obiskanih slovenskih plezališč, predvsem v zimskem času. Nemalokrat obiščemo tudi v hrvaška obmejna plezališča.

Za ohranjanje plezalne kondicije pozimi, treniramo med tednom na umetnih stenah, ki se nahajajo na sedežu društva, v športni dvorani Osnovne šole Milojke Štrukelj in na DEŠu v Šempetru pri Gorici.

Redno organiziramo Alpinistično šolo, ki je namenjena pridobivanju osnovnih znanj za varno osvajanje visokogorskih vrhov, plezanje v plezališčih in hribih poleti in pozimi.

Poleg plezanju, izobraževanju, šolam in tečajem, namenimo nekaj svojega prostega časa tudi urejanju in vzdrževanju okoliških plezališč Lijak, Dolga njiva in Drnulk.

Poleg že omenjenih dejavnosti, organiziramo vsakoletne tabore in tradicionalna srečanja.

Vsako leto organiziramo skupne tedenske ali večdnevne tabore doma in v tujini, na katerih obnavljamo in osvežujemo znanje, spoznavamo nova plezalna področja, stene, ljudi.

Eno od tradicionalnih srečanj je Spominski tabor v Lepeni, ki poteka 1. vikend v avgustu, ko se z vzponi v gorah doline Trente in okrog Vršiča, poklonimo našim prijateljem, ki so izgubili življenje v gorah.

Za Martinovo organiziramo tekmo v športnem plezanju v plezališču Dolga njiva, ki je namenjena druženju plezalcev in alpinistov, v prijetnem, sproščenem vzdušju, ki se vedno zaključi s peko kostanja in pokušnjo mladega vina.

Novembra, ob koncu alpinistične sezone, pa poteka tradicionalen tek na Krnska jezera, kjer privre na dan prava bojevitost naših najbolj zagrizenih tekačev, ki se potegujejo za osvojitev novega časovnega rekorda. Tudi ta priložnost je namenjena druženju s člani ostalih primorskih alpinističnih odsekov ter proslavitvi pravkar zaključene in otvoritvi prihajajoče alpinistične sezone.


Kako postati član AO Nova Gorica

Vsi ljubitelji gora, plezanja ali strmih sten se nam lahko pridružite na našem odseku.

Pogoj za članstvo v alpinističnem odseku je opravljena alpinistična šola, podpisana pristopna izjava in plačana članarina za tekoče leto na PD Nova Gorica.

Če ste aplinistično šolo že opravili pri drugem alpinističnem odseku in imate potrdilo, vam šole ni potrebno ponovno opravlajti. Zadostuje predložitev potrdila, podpis pristopne izjave in poravnana članarina za tekoče leto na PD Nova gorica.


Kje dobite informacije o AO?

Dobite nas vsak petek zvečer ob 20.30 v prostorih planinskega društva.

Za vse informacije v zvezi z delovanjem aplinističnega odseka, alpinistično šolo ali tečaji športnega plezanja se lahko obrnete na sedež društva, pištete na e-naslov: planinskod.novagorica@siol.net ali pokličete na tel. 05 30 23 030 v času uradnih ur (torek in četrtek od 15. ure do 18. ure).

 

 

Novice

torek, 2. 4. 2024

Spodaj delimo z vami povezavo na youtube kanal Zgodovina slovenskega...

četrtek, 10. 3. 2022

Alpinistični odsek je v februarju izvedel, kar štiri zimske vaje alpinistične šole.

ponedeljek, 30. 3. 2020

Komisija za alpinizem PZS in Alpinistični odsek PD Kranj vabita vse ljubitelje...

Nedavni komentarji

Nove fotografije

17 Maj, 2024 - 15:26
23 April, 2024 - 17:42
23 April, 2024 - 15:41