Društvo

Predstavitev častnih članov društva (četrtič) - Anton Furlan

2. februarja 2021 smo se na šempetrskem pokopališču poslovili od Antona Furlana, dolgoletnega člana in staroste goriških markacistov ter častnega člana Planinskega društva Nova Gorica.

Rodil se je 27. 4. 1933 v Šempetru. Anton, po domače Toni, se je nad hribi navdušil in začel zahajati v hribe s planinci iz Dornberka, ki jih je takrat, v 60. letih prejšnjega stoletja, vodil Branko Bric in med njimi spoznal tudi svojo življenjsko sopotnico. Leta 1962 je sprejel članstvo v Planinskem društvu Nova Gorica in med planinarjenjem kmalu spoznal, da so planinske poti potrebne stalnega vzdrževanja in urejanja, predvsem pa označevanja in usmerjanja planincev. Tako je že leta 1964 uradno prevzel skrb za planinske poti in okrog sebe zbiral planinske navdušence (povečini iz planinske skupine Dornberk), ki so mu pri čiščenju in markiranju priskočili na pomoč. Območje je bilo obsežno, saj zajema Krnsko pogorje, goriške hribe s Trnovsko planoto in Kras. V skrbi za čim boljše označevanje poti je sam v svoji delavnici izdeloval lesene usmerjevalne in obvestilne table, ki so jih postavljali na izhodiščih in križiščih planinskih poti. V tej zvezi je bil tudi avtor in vse do lani skrbel za ažuriranje merilca višine snega na poti do Krnskega jezera oz. planinskega doma.

Veliko časa in truda je Toni posvetil pomoči pri gradnji Planinskega doma pri Krnskih jezerih. V času gradnje je bil član gradbenega odbora, po otvoritvi doma leta 1984 pa do leta 1995 tudi njegov gospodar.

Društvo je leta 1979 razvilo svoj prapor in Toni je takrat postal društveni praporščak. Prevzeto funkcijo je opravljal z vsem spoštovanjem, vestno in ponosno. Tudi zapisoval si je vse pomembne dogodke in akcije društva in če je bil prisoten, tudi fotografiral. Njegovi zapiski pomenijo danes dragoceno dediščino in dopolnitev v poznavanju društvene zgodovine.

Toni je bil dolgoletni član upravnega odbora, član gospodarskega odbora, markacist in kasneje načelnik markacijskega odseka, prostovoljec in aktivni član planinske skupine Dornberk in planinskega društva. Za svoje delo je prejel vsa društvena priznanja in priznanja Planinske zveze Slovenije ter priznanje PZ Jugoslavije. Leta 2003 je za svoje delo prejel spominsko plaketo Planinske zveze Slovenije.

Za neprecenljiv prispevek društvu in za dolgoletno zvestobo in pripadnost Planinskemu društvu Nova Gorica, mu je bil na občnem zboru 11. marca 2016 podeljen naziv častnega člana društva.

V življenju je Tonija odlikovala skromnost in zanj je bilo dovolj, da je vestno opravljal zaupane naloge. Rad je pomagal in prenašal svoje znanje na druge. Zadnja leta, ko ni bil več aktiven, je še vedno z veseljem in zanimanjem prihajal na občne zbore društva in na sedež ter spremljal njegovo delo in uspehe. Takšen je bil Toni Furlan in takšnega bomo vsi, ki smo z njim delali in ga poznali, ohranili v lepem in trajnem spominu.

Foto 1: kot praporščak na Krnu

Foto 2: na obisku ob njegovem 80. rojstnem dnevu