Login

Društvo

Predstavitev častnih članov društva (prvič) - Dr. Jože Andlovic

V skladu s 6. členom Pravilnika o priznanjih Planinskega društva Nova Gorica podeljujemo posameznim članom za njihov izreden prispevek k razvoju planinske ali alpinistične dejavnosti v društvu naziv častnega člana društva.

V tej objavi bomo predstavili dr. Jožeta Andlovica, ki je naziv častnega člana društva prejel 31. 3. 2006. Njegova predstavitev je povzeta po zapisih Petra Podgornika, ki je tudi prejemnik naziva častnega člana društva in Franca Modrijana (navedeno spodaj).

Dr. Jože Andlovic (12. 11. 1923 – 1. 10. 2011)

»Težko mi je, ko gledam vojne po vsem svetu. Želel bi dočakati, da bi se našel kdo, ki bi ljudem vlil pameti v možgane. Če bi se nehali pretepati, če bi denar, ki gre za vojskovanje, porabili pametno, na svetu ne bi bilo revežev. Imam nekaj ran na telesu in duši. Zadovoljstvo sem našel v svojem poklicu in planinskem svetu. Nobene zamere ne čutim do nikogar, človečnost je ena mojih osnovnih vodil.« (Dr. Jože Andlovic, Kadar boš na rajžo šel)

V gore je začel zahajati že pred 2. svetovno vojno. Kmalu po vojni je začel plezati in opravljati zahtevne ture poleti in pozimi. V gorah je celil rane na duši in telesu ter nabiral energijo za premagovanje vsakdanjih naporov. V vojnih letih ga je tok dogodkov razmetaval ob ostre čeri krutih preizkušenj. Imel je veliko srečo, da je kljub hudim ranam preživel. Še večjo srečo pa imamo mi, ki smo lahko iz vsebine knjige spoznali njegovo bridko mladost in tako lažje razumemo dogajanje tistega časa.

Človečnost je bila Jožetov stalni motiv v življenju. Kot mlad zdravnik je začel na tolminskem in hitro postal priljubljen med prebivalci Severne Primorske. Ko je vsa tehnika odpovedala, je Jože peš ali pa pozimi na smučeh odšel do pacientov daleč v gorske vasi. Pet desetletij ga veže skupaj s člani postaje Gorske reševalne službe v Tolminu. Ljubezen do gora in svojega poklica ga je pripeljala do najvišjih gora na svetu. Kot doktor in alpinist je postal nepogrešljiv član himalajskih odprav, na katerih je svoje zdravniško znanje s pridom izkoriščal. Pomagal je vsem pomoči potrebnim ob poteh koder so odprave potovale, njegova premična ambulanta je delala brez premora. Med člani odprav in šerpami pa je Jože pomaknil meje zdravniške pomoči visoko v himalajska pobočja. Bil je zelo znan v Nepalu.  Bil naj bi eden prvih zdravnikov, ki je svoje delo opravljal nad bazo. Na gori, v steni je pomagal izčrpanim alpinistom do višine sedem tisoč metrov in jih z infuzijami spravljal na varno. Člani prve primorske alpinistične odprave v Ande leta 1982 se Jožeta spominjajo kot dobrega sopotnika, doktorja, kuharja in moralnega vodjo odprave.

Po prihodu v Šempeter se je aktivno vključil v delo našega društva in pomagal na planinskih turah v domačih in tujih gorah. Bil je pobudnik pri ustanovitvi alpinističnega odseka društva in bil leta 1967 skupaj s Cvetom (Florijanom) Hvala gonilna sila pri vodstvu alpinistične šole.

Kot alpinist - zdravnik je sodeloval na anslednjih alpinističnih odpravah:

- 1964 JAHO - Kangbachen

- 1969 JAHO - Anapurna II in IV, kjer je stal na Anapurni IV 7525m visoko

- 1974 JAHO - Kangbachen, poleg zdravniškega dela je bil tudi namestnik vodje odprave

- 1979 je sodeloval kot zdravnik in inštruktor na prvem tečaju za šerpe Manangu-Nepal

- 1980 je kot vodja zdravnikov sodeloval na mednarodni odpravi Everest

- 1982 je kot zdravnik in duhovni vodja sodeloval na 1. primorski odpravi Aconcagua

Več o njegovi najnovejši knjigi -"Kadar boš na rajžo šel" pa tukaj.


Jože je v obdobju nastanka Mladinskega odseka Planinskega društva Nova Gorica, poleg mentorjev, bistveno pripomogel s svojim planinskim znanjem, da so bili naši prvi koraki varni. Udeleženci njegovih poletnih in zimskih izletov so pridobili pravilne gorniške izkušnje. Prav njegov slog vodenja skupin se je izkazal za zelo učinkovit in varen. Vodniki v Mladinskem odseku mu pravijo Jožetov korakZ vodenjem prvih planinskih šol v Mladinskem odseku je društvu pokazal praktični del planinstva in odkrival gorsko naravo in pasti v njej, tako poleti kot pozimi. Pričel je z zimskimi turami v visokogorje. (Franc Modrijan)


Pripis k skupinski fotografiji: 

1. primorska alpinistična odprava - Aconcagua 1982 - prva primorska alpinistična odprava v Ande (Pavel in Peter Podgornik, Tamara Likar, Jože Andlovic). Tamara se kot prva ženska povzpne na Aconcaguo preko vzhodne stene po Poljski smeri. Prvenstveni vzpon čez južni steber J vrha Aconcague. (arhiv Peter Podgornik)

Jože Andlovic | Gore-ljudje

vir: fotografija stran gore in ljudje

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

12 Julij, 2024 - 20:35
10 Julij, 2024 - 11:41