Login

Društvo

Predstavitev častnih članov društva (tretjič) - Janko Žigon

Janko Žigon se je rodil leta 1932 v Vrtojbi in tam živel vse do smrti 6. 4. 2019. Obiskoval je italijansko osnovno šolo in nato klasično gimnazijo v Gorici. Bil je zelo nadarjen za tuje jezike. Doma je govoril slovensko, v šoli italijansko, učil se je latinsko, grško, angleško, nemško, kasneje na praksi švedsko in norveško. Leta 1959 je diplomiral na Fakulteti za agronomijo in gozdarstvo v Ljubljani. Po vrnitvi z vojske je kot gozdarski inženir opravljal različna vodstvena dela vse do upokojitve. Po srcu je bil velik ljubitelj narave in si je aktivno prizadeval za vzgojo zdravih naravnih gozdov. Aktiven je bil v Gozdarskem društvu Posočja, štiri leta tudi kot predsednik. Leta 2003 mu je Gozdarsko društvo podelilo naziv častnega člana. (povzeto po Čibej, Ljubo, 2019). Več si lahko preberete tukaj.

Gorništvo in alpinizem sta bili dve ljubiteljski aktivnosti, ki sta Janka povezovala z naravo in našim društvom. V njem je bil aktiven že od začetka in bil zvest član vse do smrti. Od leta 1950 je bil aktiven član prvega alpinističnega odseka društva. Ob 30. obletnici ustanovitve drugega alpinističnega odseka je članom podaril zvezek, v katerega so podrobno vpisovali svoje vzpone. Aktiven pa ni bil le v alpinističnem odseku. Leta 1958 je bil prvič član Upravnega odbora društva in kasneje tudi načelnik odseka za varstvo narave in član Nadzornega odbora društva. Od 27. 5. 1965 do 18. 3. 1966 je bil predsednik društva. Leta 1976 je bil eden od predavateljev v prvi alpinistični šoli oziroma tečaju, ki so jo pod okriljem AO PD Ljubljana-Matica izvedli z vodjo dr. Andlovicem. Veliko svojih prostovoljnih ur je opravil in žrtvoval tudi na gospodarskem področju. Pogosto je tovoril gradbeni material in ostalo k Gomiščkovemu zavetišču na Krnu in sodeloval pri številnih drugih akcijah društva.

Za neprecenljiv prispevek in za šestdesetletno zvestobo ter pripadnost Planinskemu društvu Nova Gorica mu je bil 27. 3. 2009 ob 60. letnici ustanovitve društva podeljen naziv častnega člana društva.

V intervjuju, ki je bil objavljen od tem jubileju v našem zborniku »V gorah je modrost«, je povedal, da je bil njegov prvi planinski izlet poleti 1948, ko se je udeležil slovesne otvoritve planinske koče na planini Razor. Kar peš je šel iz domačega kraja in opravil 17 ur hoje. To in še nekaj njegovih planinskih dogodivščin si lahko preberete v našem zborniku. Tudi o tem kako je tovoril vrata na Krn, bivakiral na Batognici, se povzpel na Matterhorn in še mnogo drugih.

V priponkah spodaj pa si lahko ogledate še tri fotografije.

  

Viri:

- arhiv društva 

 Čibej Ljubo, 2019 Spomin na Janka Žigona 1932-2019

 

 

 

 

 

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

12 Julij, 2024 - 20:35
10 Julij, 2024 - 11:41