Login

Društvo

Predstavitev častnih članov društva (drugič) - Rezka Srebrnič

V tem zapisu bomo predstavili edino častno članico društva. Rezka Srebrnič je naziv častnega člana društva prejela leta 27. 3. 2009 ob 60. letnici ustanovitve društva. Sama je takrat povedala: "V društvo sem se vpisala 5. avgusta 1949, ko sem imela dvajset let. Spominjam se, da smo takrat veliko zahajali v gore in na izlete. Že prvo leto smo bili na Vršiču, Mojstrovki, Krnu in Poreznu." (vir: Alič Jani, 30. 3. 2009)

Bila je zvesta in dosmrtna članica društva. Zelo aktivno je hodila na izlete društva. Iz arhiva društva je razvidno, da je bila eno leto članica upravnega odbora društva in sicer od 20. 5. 1962 do 12. 5. 1963. V tistem času je mandat organov društva trajal le eno leto.

O Rezki Srebrnič nam je več napisala Lidija Vončina, dolgoletna tajnica društva, aktivna vodnica in članica UO ter načelnica Vodniško izletniškega odseka. O njej je napisala sledeče.

Rezka Srebrnič, preprosta, poštena ženica, doma iz Solkana v Šolski ulici, je bila predana planinstvu in članica Planinskega društva Nova Gorca, prav od njegove ustanovitve. Zaposlena je bila v nekdanjem podjetju SGP Gorica, kjer je vodila skladišče materiala in naročil za mizarsko delavnico. Bila je zelo vestna in natančna delavka.

Zelo rada je zahajala v hribe. Dokler so ji moči in noge dopuščale je bila udeleženka skoraj vseh planinskih izletov društva. Udeleževala se je tudi drugih planinskih aktivnosti.

Bila je zvesta bralka Planinskega vestnika. Imela je celotno zbirko. Izdaje je skrbno hranila. Nepozabno mi je, ko mi je pravila, da je pred odhodom v dom upokojencev v Podsabotinu, z veliko težavo pustila njeno planinsko zbirko. Za odhod v dom starejših se je odločila, ker je živela sama in je čutila, da kmalu ne zmogla skrbeti zase.

V domu upokojencev v Podsabotinu je bila zadovoljna. Imela je vse kar je potrebovala. Zelo je bila vesela vsakega obiska. Sama sem jo nekajkrat obiskala in jo tudi peljala v Solkan po opravkih. Izredno mi je bila hvaležna.

Ko je na občnem zboru društva prejela naziv častne članice, sem ji poskrbela prevoz. Bila je zelo srečna.  Naziv  častne članice društva je prejela za dolgoletno neprekinjeno zvestobo društvu. Ta naziv ji je veliko pomenil.

O njeni smrti nas ni nihče obvestil. Svojci niso sporočili. Ohranili smo jo v lepem spominu.

Fotografija: Rezka Srebrnič in Janko Žigon na 60. občnem zboru PD Nova Gorica, ko sta prejela naziv častnega člana društva.

 

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

12 Julij, 2024 - 20:35
10 Julij, 2024 - 11:41