Društvo

Predstavitev častnih članov društva (sedmič) - Peter Podgornik

Peter Podgornik je član Planinskega društva Nova Gorica od leta 1975, njegovo ime bo v društvu ostalo zapisano predvsem zaradi njegovih dosežkov v alpinizmu.

Planinsko pot je začel leta 1975, ko je z bratoma Pavletom in Rudijem prehodil pol slovenske planinske transverzale. Leta 1976 so obiskovali prvo alpinistično šolo pri alpinistični sekciji društva. Prve skalne smeri je plezal v stenah južnega roba trnovske planote, večinoma z bratom Pavletom. Jeseni leta 1977 je opravil izpit za alpinista, 1979 leta je postal alpinistični inštruktor, leta 1980 je postal načelnik alpinističnega odseka. Z bratom Pavletom sta vodila več začetnih in nadaljevalnih alpinistični tečajev po vsej Jugoslaviji. V domačih in ostalih evropskih stenah je opravil veliko število prvenstvenih vzponov in zahtevnih ponovitev. Več kot 25 let je organiziral spominski alpinistični tabor pod severno steno Malega Koritniškega Mangarta, kjer sta poleti leta 1982 umrla brat Pavel in Tamara Likar- vsi trije so bili januarja 1978 leta z nazivom alpinista ustanovitelji sedanjega alpinističnega odseka društva.

Njegova velika želja je bila obiskati visoke stene Himalaje in drugih gorstev širom sveta.

Njegove pomembnejše odprave:

- pomlad 1981: Himalaja (nova smer v južni steni Lhotseja)

- januar 1982: Andi (nova smer v J. steni Aconcague)

- pomlad 1983: Himalaja (Kangdčendzenga - ogledna odprava)

- poletje 1984: Grenlandije (plezanje novih smeri in pristopi na deviške vrhove vzhodne Grenlandije)

- pomlad 1985: Himalaja (Kangčendzenga, pristop s severa na Jalung Kang)

- jesen 1985: stene Kanade in Severne Amerike, (Yosemiti-stene Half Dome in El Capitan)

- december 1985: Patagonija (nova smer v V. steni Cerro Torre),

- poleti 1986: Grenlandija (nova smer v eni višjih sten na vzhodni obali Grenlandije)

- februar 1988: Kilimanjaro (pristop s Tanzanije-z birglami)

- jesen 1990: Patagonija (nova smer v V. steni Fortaleze),

- pozimi 1991: Patagonija (nova smer v JV. steni Cerro Adele-sam pozimi),

- pozimi 1992: Patagonija (zimski poskus nove smeri v J. steni Cerro Torre),

- poleti 1996: Skalno gorovje v Kanadi in Severni Ameriki (dvomesečno plezanje, člani AONG; 5rP, Slavica P, Zlatko K. Tanja Šuligoj)

- spomladi 2004: Iskalna akcija pogrešanega prijatelja, člana odprave na Daulagiri

Poleg izven-evropskih alpinističnih odprav ne gre pozabiti na njegov prispevek v domačih stenah, predvsem nad Sočo, na primer Beli trak v Vršacu, sicer eno prvih težkih lednih smeri pri nas, in Sivi ideal, lepotico za vse čase v južni steni Jerebice. Tudi danes je ostal zvest tem goram, ko mu zdravje dopušča še vedno pleza, je pa tudi urednik spletišča www.primorskestene.com.

Z dosežki na področju alpinizma je po takratni kategorizaciji jugoslovanskih športnikov dosegel večkrat zvezni in mednarodni razred. Prejel je visoka domača in tuja priznanja, vsa leta obstoja športne ekipe HIT Gorica je bil njen član. Člani odprave v V. steni Cerro Torre so prejeli leta 1986 Bloudkovo nagrado. Nagrado za življenjsko delo na področju alpinizma mu je Planinska zveza Slovenije podelila leta 2016. Občina Šempeter-Vrtojba mu je leta 2016 podelila zlato priznanje za življenjsko delo in vidne dosežke na področju alpinizma, za humanitarno delo, nesebičnost in pogum. 1. marca 2019 je ob dnevu Civilne zaščite prejel državno plaketo.

Za neprecenljiv prispevek društvu in za dolgoletno zvestobo in pripadnost Planinskemu društvu Nova Gorica mu je bil 16. 3. 2019 ob 70 letnici društva podeljen naziv častnega člana društva.

Vir: arhiv društva

16 April, 2024 - 12:00