Login

Alpinistični odsek

Tamara Likar - prva novogoriška alpinistka

Leta 1976 je bila pod okriljem AO Ljubljana-Matica in vodstvom dr. Andlovica, organizirana alpinistična šola, iz katere se je rodila nova perspektivna generacija mladih plezalcev, med njimi je bila tudi Tamara Likar.

Kot pripravnica je hitro nabirala vzpone in izkušnje in že leta 1977, pred komisijo iz vrst članov  AO Ljubljana-Matica, opravila alpinistični izpit ter tako postala prva alpinistka nastajajočega novogoriškega odseka.

V juniju 1978 je odsek doletela huda nesreča v Hudičevem žlebu, ko je plaz odnesel in zasul poleg dveh alpinistov iz Škofje Loke tudi šele 17-letnega Aleša Zorca in Tamaro, ki je kljub hudim poškodbam edina preživela.

Po dolgem okrevanju je nadaljevala z alpinističnem udejstvovanjem. Leta 1980 je sodelovala na  alpiniadi v Romuniji, leta 1981 pa opravila izpit za alpinistično inštruktorico.  Alpiniade se je udeležila tudi leto kasneje skupaj s Pavlom Podgorikom.

Leta 1982 je z bratoma Podgornik in Jožetom Andlovicem sodelovala v prvi primorski alpinistični odpravi v Ande. Tamara se je  po poljski smeri, preko vzhodne stene, kot prva ženska povzpela na Aconcaguo.

Žal, je ob koncu junija istega leta odsek in slovensko javnost pretresla huda tragedija. V steni Malega Koritniškega Mangrta sta ugasnili življenji Pavla Podgornika in Tamare Likar.

Bila sta med glavnimi gonilnimi silami odseka. V spomin nanju je Peter Podgornik ob koncu avgusta organiziral prvi plezalni tabor v ostenju Malega Mangrta in Vevnice, ki je nato postal tradicionalen.

To je le kratek povzetek Tamarine alpinistične zgodbe. Več si lahko preberete v biografskem članku, ki je bil objavljen  v 51. številki časopisa Gora in na strani Gore in ljudje, ob 30-letnici nesreče v Malem Koritniškem Mangartu.

Lojze Likar je v članku zapisal: »Da postaneš pravi alpinist, pa je potrebnih mnogo trdih treningov, odrekanja, fizičnih in psihičnih naporov, predvsem pa veliko ljubezni in spoštovanja do gora.« ...in Tamara je zagotovo bila prava alpinistka.

Zahvaljujemo se Tamarini mami, ki nam je prinesla izvod časopisa Gora, ki ga bomo skrbno hranili v spomin naše prve alpinistke.

Maja Gregorič

 

Viri: Arhivski zapisi zgodovine AO Nova Gorica, ki jih je uredil Peter Podgornik; Časopis Gora (drustvo-gora.si); Gore in Ljudje, fotografija: Jože Andlovic.

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije