Login

Alpinistični odsek

2. poročanje iz alpinistične odprave ZDA 2014

Naš alpinist Jernej Arčon se je včeraj ponovno javil z odprave v ZDA z naslednjimi vtisi:

Po 3 tednih plezanja v Indian Creec-u, se danes cel dan vozimo na jug v Nacionalni park Zion. Tam so višje stene. Mislim, da smo kar dobro izkoristili čas in pridobili veliko znanja v plezanju poči. Na prvi pogled je le plezanje po drugačni vrsti kamnine (namesto beli po rjavi), a je za nas, ki te stvari počnemo, popolnoma drugačen način plezanja. Tukaj ni nobenih oprimkov ali stopov, ki jih uporabljamo doma, ampak samo poč in potem znajdi se...  Potrebno je pravilno vtakni nogo in roko v to spolzko poč. Prve dni je bilo težko, a sedaj že plezamo kot ta slabši lokalci. Upam, da bo v Zionu dobro vreme in dobri pogoji za plezanje.

 

Nekaj zanimivosti o parku:

Nacionalni park Zion je bil razglašen za prvi narodni park v državi Utah in je med najbolj obiskanimi. Tu prevladuje granit, ki lahko spreminja barve od sive do rožnate. Barvni kamniti klifi, reka Virgin, ki se zajeda v skalo in okameneli gozd, tvorijo ta enkratni park, ki se razteza na 590 km2. Najnižja nadmorska višina je 1.117 m, najvišja pa 2.660 m in sicer vrh Horse Ranch Mountain. V parku rastejo številne rastlinske vrste in živi 289 vrst ptic, 75 vrst sesalcev (vključno z 19 vrstami netopirjev) in 32 vrst plazilcev. Človek se je naselil v parku pred 8.000 leti. Park je zanimiv tako za pohodnike kot tudi za plezalce. Ponuja različno dolge in različno zahtevne trekinge. Poleg tega ponuja številne možnosti skalnega plazenja krajših smeri kot so Touchstone, Moonlight Buttress, Spaceshot and Prodigal Son. (povzeto po internetnem viru)

Nekaj osnovnih informacij o odpravi si lahko preberete tukaj. Nekaj foto utrinkov z odprave pa tukaj.

Objavila in zapisala: Tina Mavrič

 

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije