Login

Ostali odseki

Markiranje in čiščenje poti na Poldanovec

Poldanovec (1299m) velja za opoldansko vzpetino in je razgledni vrh visoko nad Gorenjo Trebušo na robu prepadnih Govc. Velja za razglednik Trnovskega gozda. V Sloveniji je kar nekaj vrhov, gričev, ki so po tem tudi dobile ime (Trupejevo poldne, Ponce, Poldnik, Poldnjašnja špica, ipd.). Kot zanimivost naj povemo, da so v 18. stoletju zaradi pomankanja lesa steklarno iz Mrzle drage preselili pod Poldanovec točneje na kraj Mojska draga. Prav tako so skladišče izdelkov iz Lazni kasneje preselili na Lokve. Kasneje so vzpostavili še eno steklarno. Obe steklarni v Mojski dragi sta imeli le eno peč. Zadnja steklarna, ki so jo imenovali nova, je nehala delovati okrog l. 1825 ali 1830 zaradi popolnega uničenja okoliških gozdov.

V soboto, 30. 10. 2020 se je naš markacist ob 11.45 odpravil iz centra Lokvi proti Poldanovcu. Opravil je pregled poti, obnovil in očistil nekaj markacij z rdečo barvo, obnovil napis ter povečal možica. Ker je nastopil mrak, vsega dela še ni dokončal. Potrebno bo obnoviti še nekaj markacij z belo barvo. V planu je tudi postavitev nove table. Na parkirišče se je vrnil po 18. uri.

Nekaj fotografij pa tukaj.

Več o zgodovini si lahko preberete na tem viru.

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

28 April, 2021 - 16:26
6 April, 2021 - 11:14