Login

Ostali odseki

Novi markacisti v naših vrstah

Štirje člani PD Nova Gorica Marjan Vidmar, Miran Bremec, Robert Velušček in moja malenkost (David Birsa) smo se udeležili tečaja za markaciste. Tečaj je potekal dva vikenda v maju in sicer 12. in 13. ter 26. in 27.5.2012 v koči na planini Razor.

Tečaj je organizirala Komisija za planinske poti Planinske Zveze Slovenije. Tečaja so se udeležili tečajniki, ki so prihajali prav iz vseh koncev Slovenije. Vsak izmed nas je povedal kakšno zgodbo po svojih lastnih izkušnjah, kar je naredilo naše druženje in spoznavanje še bolj zanimivo in raznoliko.

Tečaj je bil razdeljen na tri dele. Na prvem delu tečaja v soboto, 12. 05.2012 je bil na sporedu teoretični del. Pri tem smo spoznavali zgodovino planinstva in planinskih poti, organiziranost markacistov v Sloveniji, kategorizacijo poti,… V nedeljo, 13. 05. 2012 pa je nastopil praktični del, na katerem smo tečajniki spoznali tehniko markiranja in čiščenja planinskih poti. Delo je potekalo na okoliških poteh.

Drugi del tečaja, ki je potekal čez vikend med 26. in 27. majem, je bil namenjen izključno praktičnemu delu na terenu z izjemo pisanja preizkusa znanja. Tečajniki in inštruktorji smo skupaj zelo lepo sodelovali in menim, da je to tudi razvidno na planinski poti od Koče na planini Razor do vrha Vogla, saj smo obnovili cca. 2 kilometra poti, naredili 96 stopnic in vgradili 30 proti erozijskih zaščit, očistili pot in se preizkusili v nošenju klinov na vrh Vogla.

Prav vsi tečajniki smo prvi del tečaja uspešno zaključili in pridobili naziv »pripravni markacist PZS«. Za vse tiste, ki bomo opravili pripravništvo, ki obsega udeležbo najmanj na treh akcijah letno in oddanem poročilu pripravnika, bo zaključni del tečaja potekal čez 2 leti ravno tako na planini Razor, na katerem bomo pridobili naziv markacist PZS.

Nekaj foto utrinkov s tečaja pa tukaj.

Poročilo napisal: David Birsa

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije