Login

Ostali odseki

Poročilo o delu gospodarskega odseka v letu 2014

Gospodarski odsek skrbi za upravljanje planinskih koč v lasti društva. Med glavne naloge odseka spadajo:

- izbira in usposabljanje oskrbniškega osebja,

- tehnična priprava koč za delo v sezoni in za zimovanje,

- oskrba koč z trgovskim in tehničnim blagom,

- investicijsko in tekoče vzdrževanje objektov,

- spremljanje poslovanja planinskih koč.

V letu 2014 se je GO redno srečeval in reševal problematiko vezano na poslovanje koč. V raznih akcijah skozi sezono smo opravili 909 ur prostovoljnega dela. GO je izvolil novega načelnika Rajka Gravnarja. Sezono 2014 je zaznamovala velika količina padavin. Po podatkih ARSO je bilo, od skupno 93 poletnih dni, približno 60 jih je bilo deževni. Ta podatek pove vse, zakaj je bil promet v sezoni 2014 za 20% nižji od predvidenega plana in za 8% nižji od prometa iz leta 2013. Z osebjem preteklo sezono ni bilo večjih težav. Število nočitev je bilo v primerjavi z letom 2013 na istem nivoju.

V sezoni 2014 je bilo opravljenih več vzdrževalnih del in nekaj obnovitvenih del:

Na upravi smo pobelili društvene prostore in sanirali steber, ob katerem je puščala voda ob večjem deževju.

V Stjenkovi koči na Trstelju smo zamenjali dve strešni okni, ki sta puščali v spalne prostore.

V Planinskem domu Kekec smo sanirali dimnik, ki je puščal, postavili ograjo in očistili zaraščeno okolico.

Na Gomiščkovem zavetišču na Krnu smo popravili del strehe, ki je puščal, zamenjali smo dimnik, ki je sedaj snemljiv (za potrebe helikopterja), zamenjali smo del žleba in izolirali streho agregata. V notranjosti smo postavili omaro pod stopnicami in popravili vodovodni sistem. Potrebno je bilo tudi zamenjati dotrajano blagajno. Še vedno ostaja problem ovc. Njihovo število vsako leto narašča, trenutno jih je cca. 350. Kljub velikemu številu, nimajo pastirja. To predstavlja velik problem, predvsem zaradi deževnice, s katero se koča oskrbuje. Dosegli smo 65% plana kar pomeni 8.000 eur prihodkov manj kot leta 2013. Nočitev je bilo 384 oz. 27% manj kot leta 2013.

V Domu dr. Klementa Juga v Lepenismo imeli precej težav z oskrbo vode. Jesensko deževje nam je zapolnilo zajetje s kamenjem in peskom. Zajetje smo do odprtja koče očistiti in sanirali nastalo škodo. Zamenjali smo tudi mikrofilter. Med sezono smo imeli kar nekaj težav s črpalko za vodo. Opravili smo monitoring čistilne naprave. Planirano sanacijo depandanse in spodnje postaje žičnice je UO zaustavil. Dosegli smo 78% plana, oz. 1.200 eur manj kot leta 2013. Nočitev je bilo 543 oz. 19% več kot leta 2013.

Julija smo praznovali 30. obletnico Planinskega doma pri Krnskih jezerih. Sanirali smo nevaren del dovozne poti in uredili okolico čistilne naprave. Opravili smo servis in pregled žičnice. Postavili smo lovilno kolo pri prvem stebru žičnice. Žal smo tudi letos imeli velike težave s telefonsko linijo. Pohod spomina je bil zaradi napovedi slabega vremena odpovedan. Dom smo prvič odprli za zimsko sezono, kar je zahtevalo nekaj prilagoditvenih del. Dosegli smo 85% plana, kar pomeni 7.000 eur manj kot leta 2013. Nočitev je bilo 3023 oz. 20 več kot leta 2013.

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije