Login

Mladinski odsek

Zimski pohod na Čelkov vrh za mladino uspel

V soboto, 16. februarja smo vodniki mladinskega odseka organizirali zimski pohod za starejše osnovnošolce, dijake in študente na Javornik. Izleta se je udeležilo 11 mladih planincev in 3 vodniki.

Ob 7.30 smo se zbrali v Novi Gorici in se odpeljali proti Colu. Po poti smo pobrali še nekaj udeležencev in se na Colu poslovili od goriškega sonca. Naš pohod se je začel pri zaselku Kampelc, kjer nas je pričakala prava zimska idila.  Ker je bilo okoli metra snežne odeje, smo že takoj začeli z gaženjem. Na srečo smo po nekaj metrih gaženja prišli na vdelano pot, ki jo je dan prej nekdo vdelala s krpljami, a žal le do prvih hiš. Visoka snežna odeja nam je povzročala kar nekaj težav z napredovanjem in tudi z orientacijo. Po 2 urah hoje smo prišli do Skokca. V odprti drvarnici  smo si poiskali zatočišče in pomalicali.

Zaradi snežnih in vremenskih razmer smo se odločili, da se ne bomo povzpeli na Javornik, ampak na bližnji Čelkov vrh. Z vztrajnostjo nam ga je le uspelo doseči. Med potjo smo srečali dva turna smučanja, ki sta z veseljem izkoristila našo gaz. Odločili smo se, da bomo preko Šajsne Ravni sestopili proti Črnemu vrhu. Med sestopom smo se srečali z gosto meglo, ki pa nam zaradi poznavanja uporabe GPS-a in poti ni povzročala večjih težav. Ker je bilo snega res veliko, smo se kar po cesti podali do glavne ceste, kjer nas je čakal avtobus.

Udeleženci so bili zadovoljni z izletom, saj so praktično preizkusili posebnosti gibanja v gorah v snežnih razmerah. Čeprav so nekateri prvič hodili v takih razmerah, so dokazali, da se z vztrajnostjo in poslušanjem nasvetov, da. Naučili smo se, da je potrebno v hribih prilagajati svoj cilj razmeram, ki so na terenu in vedno poskrbeti, da je varnost pohodnikov na prvem mestu. Se vidimo na naslednjem izletu za starejše, ki bo v aprilu.

Nekaj utrinkov iz izleta pa tukaj.

Zapisala: Tina Vodopivec


 

Nedavni komentarji

Nove fotografije

7 Februar, 2024 - 12:55
2 Februar, 2024 - 14:34
1 Februar, 2024 - 12:47