Login

POSLOVNO POROČILO ZA LETO 2010

4.3. POROČILO O DELU ALPINISTIČNEGA ODSEKA

V alpinističnem odseku smo imeli v letu 2010 12 registriranih alpinistov, 4 alpinistične inštruktorje in 10 pripravnikov, ki so skupaj opravili 534 vzponov v domačih in tujih gorah.

Leto 2010 je najbolj izkoristil Matic Obid, ki je s svojimi dobrimi vzponih v Centralnih Alpah, Dolomitih in domačih gorah postal najperspektivnejši slovenski alpinist, na kar smo na odseku lahko upravičeno ponosni. Med številnimi kvalitetnimi vzponi izstopajo vzponi v plezališčih do težavnosti 8b (Pikova dama v Mišji peči in Karies v Ospu), nova varianta smeri Membrana - smer Memebrana Direkt v Loški Koritnici, proste ponovitve smeri Rumeni strah, Vražja in Brid Klina v Paklenici, smeri » Late to say Im sorry (V,6, M7,1000m)« in »Vol de nuit (IV,M8-, 450m)« v Centralnih Alpah, smer Irreale (7a+, 1000m) v Marmoladi v italijanskih Dolomitih, Bargantova s Čopovim stebrom v Triglavu (VIII+/IX-, VI+ 1000m) in številne druge.

Začetek sezone 2010 je postregel z dobrimi razmerami predvsem v ledu, kar so izkoristili posamezni člani odseka. Med vzponi izstopajo: prvenstveni vzpon s Skritem slapu nad Mlinarico, AC/DC, Tisa direkt, Psihoanaliza, Psihoterapija in Slap za Slavca v Loški Koritnici, Desni Leštanovec in drugi. Med poletnimi vzponi izstopajo predvsem vzponi Jerneja Arčona in Matica Obida v Dolomitih.

Poleg že tradicionalnega spominskega tabora v Lepeni, smo izvedli plezalni tabor v italijanskih Pallah di San Martino in ledeniški tečaj v okolici Grossglocknerja, člani odseka pa so plezali tudi v Franciji in Švici. Alpinistična odprava v Pakistan zaradi slabega vremena ni dosegla zastavljenih ciljev.

Na področju izobraževanj smo pridobili novega alpinističnega inštruktorja (Rok Stubelj), zaradi poškodbe pa na prvega inštruktorja športnega plezanja še čakamo. Žal nismo pridobili nobenega novega alpinista in le upamo lahko, da se bo kdo opogumil in pridobil ta naziv, saj bomo le tako lahko še naprej varno izvajali tečaje in alpinistične šole ter skrbeli za nadaljnji razvoj alpinizma na Goriškem. Alpinistično šolo, s katero smo pričeli v oktobru, obiskuje 20 tečajnikov, ki so že pridobili naziv pripravnik športnega plezanja.

Tekme v organizaciji odseka postajajo že tradicionalne- športno plezanje v plezališču Drnulk in na Dolgi njivi ter tek na Krnska jezera z zaključkom sezone v Lepeni, ki je bil že 6. po vrsti. Poleg nagrad najhitrejšim tekačem smo ob zaključku sezone podelili posebne nagrade tudi za najboljši moški in ženski športnoplezalni vzpon v pretekli sezoni. Nagrade sta prejela Slavica Podgornik za preplezano smer težavnosti 7b (Džul Šviga, Vipavska bela) in Matic Obid za smeri do 8b (Karies v Ospu in Pikovo damo v Mišji peči). Balvansko tekmo na društveni plezalni steni smo izvedli v januarju 2011.

7x smo priskočili na pomoč gospodarskemu odseku pri prenosu tovorov predvsem na Krn, kamor smo prenesli preko 500kg materiala, dve delovni akciji pa smo izvedli v plezališču Dolga njiva, kjer je nastalo 5 novih smeri in kjer dobiva plezališče svojo končno podobo. Žal še nismo v celoti prenovili smeri v plezališču Lijak. Šempeterskemu Društvu ekstremnih športov smo pomagali pri postavitvi nove plezalne stene.

Redne treninge smo izvajali v plezališčih, na društveni plezalni steni in v novi športni dvorani v Novi Gorici. Sredstva za uporabo dvorane in izvajanje svojih aktivnosti smo pridobili preko razpisov MONG, od planinskega društva in iz lastnih sredstev članov odseka.

Športno plezalni del alpinistične šole, ki smo ga začeli v oktobru je uspešno zaključilo 20 tečajnikov. Da je športno plezalni potekal vsekakor najbolj kvalitetno do sedaj, gre zahvala Tomažu Cingerletu in Maji Gregorič.

Spletni plezalni vodnik po primorskih stenah, katere glavni urednik je Peter Podgornik, še naprej orje ledino na tem področju, pri reševalnih akcijah na območju MONG pa aktivno sodelujejo štirje člani odseka.

Sezono 2010 lahko ocenim kot izjemno uspešno za Matica Obida, saj imamo najperspektivnejšega slovenskega alpinista, kar se ni zgodilo verjetno že od časa bratov Podgornik, sicer pa je bilo leto 2010 povprečno, brez večjih uspehov in izstopajočih vzponov niti po kvaliteti niti po številu. Lahko smo veseli, da je leto minilo brez večjih nesreč in poškodb in upajmo, da bodo preplezani kilometri lažjih smeri pripomogli k napredku v letu 2011. Žal se vse hitrejši življenjski slog in pomanjkanje časa seli tudi v stene, kar se kaže v obliki t.i. »instant alpinizma«. Mogoče bo le prišel čas, ko se bo našlo več »majhnih Maticev« in si vzelo dovolj časa za »pravi« alpinizem.

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

8 November, 2021 - 08:16
5 November, 2021 - 14:48