Login

Poslovno poročilo za leto 2008

Poročilo alpinističnega odseka

V letu 2008 smo skoraj v celoti opravili zastavljen plan. Začelo se je z nekaj dobrimi zimskimi ponovitvami, žal je sezona dopuščala samo teden dobrih zimskih razmer. Zaključili smo alpinistično šolo in pridobili 9 novih mlajših alpinističnih pripravnikov, istočasno je bil organiziran občni zbor pri Krnskih jezerih. Konec meseca aprila je bil opravljen tabor v Paklenici, katerega se je udeležilo 16 članov. Preplezanih je bilo veliko dolgih smeri. Plezalo se je z mlajšimi in starejšimi pripravniki.  Izpeljana je bila Odprava v Peru ob 30. obletnici AO-ja, kjer je bil dosežen glavni cilj, nova smer v Copichalquiju, opravilo se je tudi precej vzponov v območju Cordillere Blance. Odprave se je udeležilo 12 naših članov, s tem je bila to do sedaj največja odprava našega odseka ter planinskega društva Nova Gorica. Opravljen je bil tabor v spomin na Boštjana Arčona, ki je imel kar 24 prisotnih članov in se je odvijal v Lepeni. Kljub letošnjemu slabemu vremenu je bilo preplezanih več težkih ponovitev in dve prvenstveni smeri v naših hribih. Nekateri člani so plezali tudi v tujini (v Španiji in Franciji)  in se s tem pripravljali na težje vzpone.

 

Dobili smo novo alpinistko (Vanjo Nastran), dva člana sta se udeležila seminarja pod Grossglocknerjem za usposabljanje in podaljšanje licenc za alpinistične inštruktorje (Jernej Arčon in Gregor Blažič). Izpeljali smo slovesnost ob 30. obletnici alpinističnega odseka in hkrati tudi zbor primorskih alpinistov, na katerem se je zbrala množica 60-ih ljudi. Zahvaliti se moram PD, da nas je podprlo ob sami prireditvi, saj je slovesnost uspela in celo pripeljala precej članov stare generacije našega odseka. Na zboru nam je bila svečano podarjena knjižica vzponov iz samega začetka alpinističnega odseka na Goriškem, ki nam jo je podaril g. Žigon Janko in bo prenesena v arhiv našega odseka. Vpisna knjiga vzponov iz leta 1950 je živ dokaz idej o nastanku alpinističnega odseka. S pomočjo planinskega društva smo organizirali razstavo fotografij z naslovom KLINI, STENE IN SPOMINI v knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici, s katero smo pripomogli k propagandi našega odseka in planinskega društva. Organizirali smo že tradicionalni tek na Krnska jezera in tekmo na Dolgi njivi.

 

Naš literarni arhiv vodničkov se je povečal za 4 nove plezalne vodnike iz različnih koncev Evrope. Naročili smo dve reviji svetovnega alpinizma,

 

Dodal bi rad tudi, da smo čez leto opravili precej delovnih akcij, in sicer za cca. 200h prostovoljnega dela, na krnsko kočo smo prenesli za cca  400kg materiala in hrane.

 

 Žal nismo nikogar prijavili na izpite za nove alpinistične inštruktorje, kar smo prenesli na naslednjo sezono.

 

 V tem letu se nam je zgodila tragedija, saj smo konec leta izgubili enega naših pomembnih članov (Rada Dominkota), ki se je ponesrečil v Srednjem Vrhu. Bil je eden pomembnejših članov AO-ja.

 

Pregled vzponov:

vsi člani  -  cca. 565 vzponov

Skupaj:

  • 3 prvenstveni vzponi
  • 1 prvenstven vzpon  PERU CopichalquI

 

Leto 2008 je bilo zelo uspešno in  zelo pomembno je, da se je v alpinističnem odseku ustvarila dobra ekipa ljudi, ki neprestano aktivno sodelujejo med seboj ter s člani drugih odsekov našega planinskega društva in drugih društev.  .

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

8 November, 2021 - 08:16
5 November, 2021 - 14:48