Login

Alpinistični odsek

Poročilo o delu alpinističnega odseka za leto 2006

V lanskem letu smo v glavnem izpolnili plan dela odseka, ki je bil sprejet na lanskem občnem zboru. Glavne točke, ki niso bile realizirane so plezanje v Centralnih Alpah in izvedba tekme v plezanju. Nabavljena je bila tudi vsa predvidena oprema, razen drobnega inventarja za bivak ter strokovne literature, potrebne za delovanje AO-ja.

Sezono smo začeli z organizacijo, skupaj z AO Bovec, srečanja primorskih alpinistov v Bavšici. Poleg vseh AO -jev smo na srečanje povabili še približno 50 starejših alpinistov z širše primorske regije,vendar odziv žal ni bil tak kot bi si želeli.

V lanski sezoni so se našemu odseku ponovno pridružili nekdanji vidni člani odseka Peter in Slavica Podgornik ter Milan Velikonja.

V letu 2006 se je nadaljevala leto poprej začeta alpinistična šola, ki se je uspešno zaključila z današnjim izpitom in podelitvijo priznanj, ki še sledi. Tukaj velja posebej pohvaliti vodjo šole Mitjo Gleščiča za, po mojem mnenju, obsežno in kvalitetno izvedbo šole. Seveda gre pohvala tudi vsem ostalim, ki so sodelovali pri izvedbi šole. Upajmo,da bo tudi prihodnja šola takšna kot ta.

Izvedli smo dva plezalna tabora, enega v Dolomitih,ter spominski tabor Boštjana Arčona v Trenti. Gleščiču pa še vedno ni popolnoma uspel že dvakrat preloženi tabor v Vratih. Uspešno je bila izvedena tudi odprava v Peru. Poleg tega se je član odseka Aleš Jablanšček udeležil komercialne odprave na Pik Lenin, s katerega je tudi smučal. Poleg tega, da smo trenirali v plezališčih, smo v lanskem letu dobili v uporabo plezalno steno v novi telovadnici.

V pretekli sezoni smo skupno opravili 580 vzponov, od tega so člani odseka 435 in tečajniki alpinistične šole 145 vzponov. Od tega si posebno mesto zaslužijo trije prvenstveni vzponi in sicer v južni steni Mangrta in v Trentarskem ozebniku, ki sta ju opravila Zlatko Koren in Peter Podgornik ter prvenstveni vzpon v Peruju, ki sta ga opravila Arčon in Stubelj. Poleg tega velja omeniti še dva športno plezalna vzpona Slavice Podgornik 7c+ v Vipavski Beli in Matica Obida 7b+ v Črnem Kalu, ki je bil do danes še tečajnik alpinistične šole. Opravljenih je bilo še nekaj težjih vzponov v domačih hribih, v Dolomitih ter v Arcu. Za slednje sta zaslužna predvsem Arčon in Stubelj. Skupno število vzponov na odseku se je od lanske sezone precej povečalo, s tem da gredo ti vzponi na račun tečajnikov AŠ, tako da je povprečje vzponov na člana enako lanskemu.

Poleg plezalnih vzponov smo opremljali tudi plezališči Dolga Njiva in Kozličevca. Sodelovali smo na proslavi ob stoletnici soške železnice. Ob koncu sezone smo drugič zapored izvedli tek na Krnska jezera.

Po dveh letih mirovanja, je svojemu namenu začel služiti tudi bivak, ki smo si ga uredili v podstrešju depandanse v Lepeni. Letos smo nabavili še manjkajoče prevleke za jogije, tako da je sedaj prenočevanje v bivaku veliko udobnejše. Potrebno bo nabaviti še nekaj malenkosti, v prvi vrsti kuhalnik in nekaj posode, da ne bomo tega vsakokrat tovorili s seboj.

Poleg ukvarjanja z našo osnovno dejavnostjo smo sodelovali na delovnih akcijah društva. Tako smo sodelovali pri odpiranju in oskrbi zavetišča na Krnu, čiščenju snega pri Krnskih jezerih ter čiščenju trase žičnice v Lepeni. Pri slednji je prišlo do nesreče, v kateri so se poškodovali trije člani odseka od tega dva lažje in eden huje.

Omeniti velja še to,da je po dolgoletnih pripravah končno zaživela internetna stran odseka in da smo oblikovali logotip odseka. Uspešni smo bili tudi z prijavami na občinske javne razpise .

Sezono ocenjujemo kot uspešno.

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

8 November, 2021 - 08:16
5 November, 2021 - 14:48