Alpinistični odsek

Poročilo o delu alpinističnega odseka v letu 2013

V začetku leta smo izvedli tabor v Maltatalu (A). Tabora se je udeležilo 8 članov, plezalo se je v ledu. Nadaljevali smo z alpinistično šolo – letnim delom, katerega se je udeležilo 13 tečajnikov. Sklepni del letnega dela smo opravili maja v Paklenici, kjer smo s tečajniki plezali dolge športne smeri.

S tečajniki smo skozi poletno sezono plezali tudi v Nad šitom glavi, Zidnih stenah, Veliki Mojstrovki, Lepem Špičju… Nadaljevala se je šola plezanja za najmlajše na umetni steni, kjer otroci kar pridno napredujejo.

Poudariti je treba prvenstvene vzpone naše »starejše garde«, ki je v letu 2013 splezala kar nekaj prvenstvenih smeri. Peter Podgornik, Milan Velikonja in Vlade Makarovič. Mogoče je to res kar malo zapostavljen način pristopa v alpinizmu, saj je prostora za tovrstno udejstvovanje v naših gorah še veliko. Verjamem, da zadovoljstvo ob tem pa še večje.

Nekajkrat v smo se v poletni sezoni podali plezati v okolico Cortine, kjer smo plezali večinoma navrtane smeri. 1. teden v avgustu smo organizirali spominski tabor v Lepeni. Plezalo se je v Srebrnjaku in Lepem Špičju.

Konec avgusta smo izvedli planiran osrednji tabor. Zaradi vremenskih okoliščin smo namesto Kurmajerja oz. Šamonija obiskali južnejše predele Francije. Bili smo v Orpierru, Verdonu in na koncu, ko se je vreme ustalilo, obiskali dolino Ailefroide. Nekaj članov je plezalo v dolini. Drugi smo se povzpeli na 4.tisočak Barre des Ecrins. Tabora se je udeležilo 7 članov.

Poleg tega se je veliko plezalo v plezališčih, kar postaja priljubljena dejavnost kar nekaj naših članov, z Maticem Obidom na čelu. V 2013 je Ponovno dvignil formo in splezal nekaj 8c jev. V ženski konkurenci je svoj nivo dvignila Maja Gregorič in plezala do 7b.

Kar nekaj naših članov je konec oktobra obiskalo Katalonijo, kjer smo uživali v lepem vremenu in izjemnih plezališčih, ki jih ta pokrajina ponuja. Sezono smo po tradiciji zaključili v Lepeni s tekom na Krnska jezera.

16 April, 2024 - 12:00
15 April, 2024 - 08:58