Vodniško-izletniški odsek

Poročilo 2013

Vodniško izletniški odsek je v letu 2013 imel 16 vodnikov, dva pripravnika za vodnika in dve članici, ki skrbita za propagandni del, častna članica pa tudi pri vodenju izletov. V letu 2013 smo žal tragično izgubili vodnika - Denisa Turka.

Vodniki so bili vsak po svojih močeh zelo marljivi in so ture korektno izpeljali. Vodniki so delno dobili povračila za materialne stroške na turi. Za vse pohode in ture, ki so odpadli, so bile krive slabe vremenske razmere. Na nekaterih pohodih se beleži upad števila udeležencev. Predvidevamo, da je vzrok tudi finančnega značaja, ker so postali stroški (prevoz, hrana, namestitve) zelo visoki. Vsekakor pa je bilo zanimanje za oba društvena več dnevna izleta izjemno. Starostna struktura udeležencev je različna. Velik delež predstavljajo upokojenci. Nekateri od njih s starostjo tudi preko 80 let. Na zahtevnejših izletih eno ali dvo dnevnih je udeležba odvisna  od zahtevnosti ture. V letu 2013 so vodniki izpeljali 46 planinskih tur za kar so porabili 66 dni. V gore smo popeljali 843 planincev. Menimo, da smo v odseku s tem dosegli veliko, saj smo poskrbeli za številčno veliko populacijo, ki ne samo, da šteje udeležbo na izletih, temveč s hojo dobro ohranja zdravje in vpliva na splošno počutje. Prav iz tega razloga bi bilo zelo pozitivno, če bi lahko PD pri MONG pridobilo več finančnih sredstev za športno rekreacijo odraslih. PD izvaja dejavnost za področje Mestne občine Nova Gorica in tudi za sosednje občine, Šempeter Vrtojba, Miren Kostanjevica in Renče Vogrsko. V naštetih drugih občinah se društvo ne more prijavljati na razpise za sredstva, ker ima sedež v Mestni občini Nova Gorica.

Vodniki smo v letu 2013 opravili vsa potrebna zimska in letna izobraževanja. Marko Belingar in Jure Gregorčič sta v letu 2013 opravila tečaj za A kategorijo in postala pripravnika. Jure Gregorčič je do občnega zbora VIO že postal registriran vodnik A kategorije.

S pomočjo MONG, matičnega društva in lastnega prispevka smo nabavili en kos osebne opreme. PD nam je financiralo stroške izobraževanja, ostale stroške smo pokrivali s prispevki udeležencev, dotacijo MONG in civilne zaščite.

Sestajali smo se enkrat mesečno, kjer smo reševali tekoče zadeve v odseku. Odsek skrbi za objavo izletov v medijih in na oglasnih omaricah. Pri objavah nam je bila v pomoč tudi tajnica društva.

V juniju mesecu smo organizirali izlet za vodnike na pogorje Monte Rossa v Italiji na goro Castor. Udeležilo se ga je 6 vodnikov. V letu 2013 je bilo srečanje vodnikov MDO Posočja v organizaciji PD Kobarid, katerega so se udeležili 4 naši vodniki, zbora vodnikov na Igu pa le dva vodnika.

Priznanje ŠZ Nova Gorica je prejel Igor Kleč, Planinske zveze Slovenije pa Hedvika Lesica in Metod Ličen. Vsem iskrene čestitke.

Poleg vodenja izletov so nekateri vodniki priskočili na pomoč tudi pri delovnih akcijah na PD.

16 April, 2024 - 12:00
15 April, 2024 - 08:58