Login

Vodniško-izletniški odsek

Poročilo o delu vodniško izletniškega odseka v letu 2006

Vodniško izletniški odsek je konec leta 2006 štel 16 registriranih vodnikov in eno častno članico. V tem letu sta se nam pridružila tudi člana mladinskega odseka, Jasna Kovšca in David Kravina.

Štirinajst vodnikov ima tudi licenco za vodenje po zahtevnih poteh, dvanajst za vodenje lažjih snežnih tur, en vodnik tudi za turne smuke. En vodnik je tudi inštruktor planinske vzgoje in alpinistični inštruktor.

S tem planinskimi kadri smo za leto 2006 planirali 53 pohodov,izletov :od tega je bilo planiranih šest tako imenovanih »akcij«,osrednji izlet v poletnem obdobju in tudi kolesarjenje z gorskimi kolesi.

Uspešno je bilo izpeljanih 39 izletov, kar pomeni 74% planiranih. Obilica snega nam je predvsem v marcu in aprilu preprečila, da bi realizirali planirane izlete. Pohvaliti je potrebno nekatere vodnike, ki so se potrudili nekatere izlete realizirati ob drugem terminu ali pa so zaradi neugodnih razmer spremenili kraj izleta.

Tradicionalnih izletov je bilo planiranih šest in vsi so bili tudi realizirani. Na izlete smo vodniki popeljali 543 planincev, čez 1500 je bilo udeležencev na akcijah. Število udeležencev je sicer večje kot v letu 2004 in 2005, ne dosegamo pa števila izpred še nekaj let nazaj.Od vseh realiziranih izletov jih je bilo 52 % lahkih,15 % zahtevnih,10% zelo zahtevnih in 23% v snežnih oziroma zimskih razmerah oziroma povprečno 17 udeležencev na posamezni izlet.

V sodelovanju z TIC NG, MONG, PD Brda in Društvom soška fronta je bil 18.novembra izpeljan tako imenovani »tematski » izlet na Sabotin, ki so ga vodili tudi naši vodniki. Tega pohoda se je udeležilo cca 85 planincev. ( to število v zgornji statistiki ni zajeto)

Na izletu v Dolomite si je planinka poškodovala roko. Zahtevek za ustrezno odškodnino pri pristojni zavarovalnici je v teku. Poškodb oziroma nezgod na ostalih izletih ni bilo.

V VIO smo v letu 2006 bili aktivni še ne naslednjih področjih:

  • skupaj z nekaterimi vodniki v MO in člani AO skrbimo za predstavitev naših aktivnosti ( izdelava brošure, »plakatiranje«,objave aktivnosti v medijih in obnovljeni spletni strani društva)
  • zimskega licenčnega izpopolnjevanja se je udeležilo 5 vodnikov.
  • skupaj z drugimi odseki smo sodelovali na natečajih za pridobivanje sredstev iz proračunov za programe športa, vendar nam žal v letu 2006 teh sredstev ni uspelo dobiti.
  • nabavljeni sta bili dve prenosni postaji walkie - talkie, tako za potrebe našega odseka, kot tudi MO.
  • načelnik VIO se je redno udeleževal sej UO
  • sestanki VIO so potekali mesečno,razen v juliju in avgustu.
  • dobro je sodelovanje z člani mladinskega odseka na več področjih. V septembru je MO organiziral izlet za vse vodnike društva.
  • pri organizaciji izletov sodelujemo tudi z vodniki sosednjih planinskih društev, kot tudi širše (npr. z PD Trebnje)
  • nekateri vodniki so pomagali v sezoni pri oskrbi zavetišča na Krnu, prav tako smo sodelovali z planinskimi skupinami pri izvedbi tradicionalnih akcij.

 

Ostalo:
V zadnjih letih je opaziti stagnacijo udeležbe na izletih VIO. Menimo, da to ni samo odraz programa izletov društva, temveč je težnja po bolj individualni hoji v gore, oziroma le z določeno skupino ljudi.

Na drugi strani pa je opaziti kar veliko zanimanje za res dobro pripravljene izlete, ki ne vključujejo samo » hoje na hrib in sestop«, ampak tudi oglede lokalnih kulturnih in naravnih znamenitosti na tistem področju.

Apeliram na vse nas, vodnike, naj se resnično potrudimo in poskusimo pripraviti vsak izlet, tudi na že večkrat obiskan hrib , kar se da zanimiv in vpadljiv za člane društva, za vse ljubitelje gora.

 

načelnica vodniško izletniškega odseka
Miranda Čotar

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije