Login

Vodniško-izletniški odsek

Poročilo 2016

Dejavnost, ki jo izvajamo posamezni odseki Planinskega društva Nova Gorica se ne morejo meriti z rezultati gospodarskega odseka, saj niso profitnega značaja. Naše dejavnosti: pohodništvo, turno kolesarjenje, turno smučanje niso merljive s finačno vrednostjo, ampak v vplivu, ki ga imajo na člane in s tem na samo delovanje društva.

Vodniki vodniško izletniškega odseka pri Planinskem društvu Nova Gorica smo v letu 2016 v gore popeljali 1513 planincev. Odsek šteje 16 članov. Narava dela je  za vsako posamezno turo zelo različna. V primeru enodnevne zelo zahtevne ture je velika zahtevnost, saj zahteva veliko odgovornosti in strokovne usposobljenosti vodnika. Veliko truda in priprav zahtevajo tudi več dnevni izleti. V letu 2016 je bil najobsežnejši  izlet v vzhodni del centralnega masiva v Franciji. Izlet je bil 8-dnevni. Izvedene so bile 4 ture. Prav tako je bil izveden 10-dnevni izlet na vrhove Črne gore in Albanije, kjer so se povzpeli na 8 vrhov. Skupno je bilo izpeljanih 35 tur. Za izvedbo vseh tur je bilo potrebno kar 56 dni, kar s pripravami in izvedbo presega 1300 delovnih ur. Izveden je bil tudi vikend turne smuke in pohodništva pri Krnskih jezerih, ki se ga je udeležijo 13 oseb. Na takih dnevih se poleg same aktivnosti ljudi seznanja in uči turnega smučanja in varne hoje v zimskih razmerah. Odsek izvaja tudi ture turnega kolesarjenja. Za vse omenjene dejavnosti noben vodnik ni plačan. Naše delo je prostovoljno.

V letu 2016 smo imeli kar štiri vodnike, ki že 25 let, brez prekinitve vodijo pohode pri Planinskem društvu Nova Gorica. To so Toni Gleščič, Jože Sedevčič, Rajko Slokar in Lidija Vončina. Več kot 30 let vodenja ima vodnik Oskar Birsa, ki je pri Planinski zvezi Slovenija prejel najvišje priznanje Planinske zveze Slovenije , naziv in znak častnega vodnika Planinske zveze Slovenije.

V letu 2016 smo bili tudi organizatorji meddruštvenega srečanja vodnikov MDO Posočja. Za vse omenjene aktivnosti se vodniki moramo dobro pripraviti in imeti ustrezno opremo ter biti ustrezno usposobljeni. Oprema je zelo draga, je pa nujno potrebna. Tudi obdobna izpopolnjevanja so sedaj, ko Planinska zveza Slovenije nima več sredstev za izobraževanja iz EU, postala zajeten zalogaj za društvo. V letu 2016 je bilo na izobraževanju 8 vodnikov.  Brez potnih stroškov je bil strošek  izobraževanja 455€. Poleg omenjenega mora odsek vsako leto nabaviti del opreme, ki je nujno potrebna za nemoteno in varno delo.

 

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije