Login

Alpinistični odsek

Tabor Chamonix 21.3.-25.3.

V Chamonix smo prispeli v sredo 21.3. popoldan. V vodniškem uradu smo poiskali informacije o razmerah in rezervirali kočo na Argentieru. Prespali smo v nizkocenovnem hostlu, kjer smo zapakirali potrebno opremo in hrano za 3 dnevno bivanje v koči.

V četrtek zjutraj smo se odpeljali z gondolo nad ledenik Argentier, kjer smo plezali v Petite Verte , NE Couloir z oceno II, M3-M4, 400m. Smer je lepa, ampak zaradi pomanjkanja snega smo zadnja dva raztežaja plezali v skali. Zvečer nas je po spustu pod smer čakal še smučarski spust na ledenik in vzpon do koče.

 V petek smo v koči nad ledenikom počivali, polnili energetske zaloge, si ob uživaškem turnem sprehodu s smučmi po ledeniku ogledali sestopno smer in spremljali naveze v raznih smereh, med drugim tudi reševanje iz Droatov.

V soboto ob 3.30 štartali iz koče. Še v temi smo pričeli z prvim raztežajem v Švicarski smeri  IV 3, 800m v Les Couretes. Tomaž in Mitja smo bili prva naveza in smo vtirali pot ostalim trem. Razmere baje po izjavah lokalcev slabe, nam pa so se zdele kar odlične. Veliko je bilo že naluknjanega ledu in zmrznjenega snega. Smer je cel čas izpostavljena in ne ponuja veliko priložnosti za počitek. Na vrh sva priplezali okoli četrte ure, eno uro kasneje pa so prispeli še ostali trije. Po prečenju ozkega grebena in približno 15 spustov ob vrvi smo prispeli nazaj do ledenika. Ob treh smo spet prispeli v mrzle sobe v koči.

V nedeljo smo uživali v izvrstnem spustu v dolino, kjer smo demonstrirali staro šolo smučanja v gojzarjih in težkimi nahrbtniki. V centru Chamonixa smo si privoščili še pico in pivo ter se odpravili nazaj proti domu.

 Čalni tabora : Tomaž Cingerle, Pavel Ferjančič, Mitja Mikuž, Mitja Filipič, Blaž Volčanjk.

 

Nova Gorica, 1.4.2012

Mitja Mikuž in Tomaž Cingerle

Dodajte svoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike PDNG.Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Nedavni komentarji

Nove fotografije

16 April, 2024 - 12:00
15 April, 2024 - 08:58
25 Marec, 2024 - 10:55